KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Dán férfi kézilabda csapatok anyagi helyzete a 2021/22-es szezonban

A dán női klubcsapatok anyagai helyzetét elemeztük egy korábbi cikkünkben, és ezúttal a dán férfi kézilabdacsapatok anyagi helyzetét mutatjuk be. Ehhez ismételten a steenhouman.com dán internetes portál cikkét vettük alapul. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány diagramot, arról, hogy milyen anyagi helyzetben voltak a dán férfi kézilabda klubok a tavaly szezonban.

Fotó / Kiemelt kép: money-laundering handball
Fotó / Kiemelt kép: money-laundering handball

A sportsiker és az anyagi helyzet összefüggése

Mint azt a női csapatokról szóló cikkünkben is említettük, a sportban elért sikerek 70%-ban az anyagi helyzettől függenek. A cikk végén pedig fényderül arra, hogy ez az elmélet hogyan állja meg a helyét a dán férfi ligában.

Bevételek:

Csak két klub hozta nyilvánosságra a bevételi adatait, mégpedig a Ribe-Esbjerg és a KIF Kolding. A többi csapatnál csak a könyvelésben szereplő számlák alapján lehet egy becsült értéket meghatározni. A Fredericia és a Skive csapatainak az adatai pedig nincs elkülönítve a kézilabda szakágra vonatkozóan, így a diagrammon nincs adat feltüntve a csapat neve mellett.
A legnagyobb bevétellel az Aalborg csapata rendelkezik: 37,4 millió dán korona (5 millió Euró). Érdekesség, hogy a legnagyobb bevétellel rendelkező női csapat a Team Esbjerg, csak a 4-5. helyre kerülne fel erre a listára.

A dán férfi kézilabda klubok bevételei a 2021/22-es szezonban. Diagramm: Steenhouman.com

A következő ábrán pedig az Aalborg csapatának a bevételeit láthatjuk éves bontásban. Az ábrán jól látszik, hogy az utóbbi öt évben a csapat folyamatos Bajnokok Ligája résztvevő, így a hat évvel ezelőtti bevételhez képest, jelenleg közel 2,5 szeres bevételre tesznek szert.

Az Aalborg kézilabda klub éves bevételei. Diagramm: Steenhouman.com
Éves eredmény:

Összességeben a klubbok 2,2 millió dán korona veszteséget könyvelhettek el.

Éves eredmények. Diagramm: Steenhouman.com
Vagyon és saját tőke:

A vagyont az éves számviteli törvény a következőképpen határozza meg:

Olyan erőforrások, amelyek múltbeli események eredményeként a vállalat ellenőrzése alatt állnak, és amelyekből a jövőben várható gazdasági előnyök származnak a vállalatnak. Ezek lehetnek különféle eszközök, amelyek együttesen a klub eszközeit képzik. Pl: csapat értéke.

Lehetnek tárgyi eszközök, ingatlanok, vagy forgóeszközök és bevételt erősítő kint lévő követelések is.

A dán férfi kézilabdaklubok eszköz értéke.2021 /2022 -es szezon. Diagramm: Steenhouman.com
A dán férfi kézilabdaklubok saját tőkéje 2021 /2022 -es szezon. Diagramm: Steenhouman.com
Alkalmazottak száma:

A táblázatban a teljes foglalkoztatásban alkalmazottak vannak feltüntetve. Ha valaki csak fél állásban van alkalmazva, akkor két félállású személy egy alkalmazottnak számít.

Alkalmazottak száma a dán férfi kézilabda kluboknál a 2021/22-es szezonban. Diagramm: Steenhouman.com
Személyi költségek:

Ez az összes alkalmazottra, edzőre, játékosra, adminisztrációs munkatársakra és vezetőkre vonatkozik. A táblázatból kiemelkedik az Aalborg 26,8 millió dán koronával (3,6 millió Euró).

Személyi költségek a dán férfi kézilabda kluboknál a 2021/22-es szezonban. Diagramm: Steenhouman.com

A korábbi években is elég magas volt a személyi költségek az Aalborg csapatánál, de a tavalyi szezonra kiemelkedően magas lett:

Személyi költségek az Aalborg kézilabda klubnál. Diagramm: Steenhouman.com
Átlagos éves fizetés:

Minden a klub alkalmazásában álló dolgozó bérének számtani átlaga. A klubbok közül kiemelkedik az Aalborg a 813000 dán koronás (109000 Euró) éves fizetéssel.

Átlag fizetés a dán férfi kézilabda kluboknál a 2021/22-es szezonban. Diagramm: Steenhouman.com
Adósság aránya a vagyonhoz:

A klubok adóssága nem újkeletű és egy klub számára nem feltétlenül jelent problémát az adósság. Az a fontos, hogy milyen a kamatteher mellett milyen feltételek nehezednek a klubra, illetve hogy kinek tartoznak. Az alábbi táblázatban az adósság arányát láthatjuk a vagyonhoz képest. Ahol ez az érték magasabb mint 100, akkor az azt jelenti, hogy a klubnak több adósága van, mint amennyi a vagyona.

Adósság aránya a vagyonhoz a dán férfi kézilabda kluboknál a 2021/22-es szezonban. Diagramm: Steenhouman.com
Összefüggés a helyezés és a személyi költségek között:

Az első ábrán az alapszakasz végén kialakult helyezéseket láthatjuk a személyi költségekhez viszonyítva. Az arány 31% ami jóval elmarad a cikk elején említett 70%-tól. Ez köszönhető annak is, hogy a skanderborg Aarhus, Mors-Thy, Lemvig és a Team Nordsjaelland jobban teljesített, mint elvárt. Az Aalborg az elvárt első hely helyett csak a második helyet szerezte meg, és a Holstebro is alul teljesített.

Összefüggés a helyezések és a klubok személyi költsége között (Vízszintes-helyezés, függőleges-költség) alapszakasz

Ha rájátszás után kialakult végeredménnyel nézzük meg a diagrammot, akkor már 36% az arány, de ez is elmarad a 70%-tól.

Összefüggés a helyezések és a klubok személyi költsége között (Vízszintes-helyezés, függőleges-költség) rájátszás

Egyes szezonokban az arány torzulhat, amit tekinthetünk statisztikai hibának is. Hosszú távon viszont a számok közelítenek az elméletben megállapított 70%-hoz. A következő diagrammon az utóbbi öt év átlagos helyezésének és a klubbok átlagos személyi költségének az arányát láthatjuk. Itt már 52%-os arányt lehet megállapítni.

Összefüggés a helyezések és a klubok személyi költsége között (Vízszintes-helyezés, függőleges-költség) 2018-2022 átlagában

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: