KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Gyanússá váltak a dán női kézilabda-válogatott Eb-mérkőzései

A dán női kézilabda-válogatott két mérkőzése is gyanúba keveredett a 2018-as Európa-bajnokságon, a francia rendőrség legalábbis vizsgálódik az esetleges befolyásolás miatt – írja a dán Tv2. Folytatódik a fogadási botrányokkal foglalkozó cikksorozat.

A dán női kézilabda-válogatott Franciaországban 2018-ban. Fotó / Kiemelt kép: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
A dán női kézilabda-válogatott Franciaországban 2018-ban. Fotó / Kiemelt kép: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
A dán női kézilabda-válogatott több Eb-mérkőzései is gyanús 2018-ból

A dán TV2 ezt most egy közvéleményben fedte fel a France TV, a francia nemzeti televízió-társasággal együttműködve.

Amikor 2018. november 30-án Dánia 30-29-re legyőzte Svédországot a franciaországi Európa-bajnokságon, akkor szokatlanul nagy összeggel fogadtak a meccsen elért magas gólszámra és ez riasztást váltott ki a fogadóirodáknál. Majd a következő héten még kétszer jelzett a fogadásokat monitorozó rendszer.

Valaki sok pénzt tett arra is, hogy Montenegró december 2-án nem veszít egynél több góllal Oroszország ellen – azon a meccsen, amelyet Oroszország 24–23-ra nyert meg –, és december 6-án ismét szokatlanul nagy összegű fogadást tettek arra, hogy sok gól esik: ez a Dánia–Franciaország mérkőzés volt, ahol a franciák nyertek 29–23-ra.

32 000 euró

Mindhárom fogadás nyertes lett, és mindhárom meccsnek volt egy közös nevezője: a játékvezetők. Dalibor Jurinovic és Marko Mrvica személye.

A riasztásokat többek között az váltotta ki, hogy a – TV 2 és a France TV információi szerint – egy személy összesen 32 ezer eurót játszott meg az Eb-meccseken.

A három összecsapásra vonatkozó szokatlan fogadásokat megerősíti az ULIS – United Lottery For Integrity in Sports – több figyelmeztetése is, amelyeket a TV 2 és a France TV is közölt.

Az ULIS egy nemzetközi megfigyelő szervezet, amelynek célja, hogy vizsgálja a gyanús fogadásokat. Azokat észleli és elemzi, amelyek felvetik a gyanút, hogy a mérkőzéseket esetleg nem tiszta körülmények között játszanak le. A szervezet összesen 31 állami tulajdonú szerencsejáték-cégből – köztük a dán Danske Spil-ből, a svéd Svenska Spelből és a norvég Norsk Tippingből – áll.

A szokatlan fogadásokat a Pinnacle nemzetközi fogadócég is megerősítette, amely végül teljesen törölte a Dánia–Franciaország mérkőzésre tett összes fogadást.

– Nem gyakran alkalmazzuk ezt a megoldást, csak akkor, ha úgy érezzük, elegendő bizonyítékunk van arra, hogy a mérkőzést nem tisztességes alapon játsszák. Ilyen esetekben az ügyfeleink és a saját feddhetetlenségünk védelmére irányuló minden erőfeszítést meg kell tennünk – mondta Sam Gomersall, a Pinnacle Sport Integrity Managere.

A játékvezetők hazarepültek, amikor a rendőrség nyomozásba kezdett

A két bíró ellen olyan erős volt a gyanú, hogy a francia rendőrség december 10-én nyomozást indított. Amikor a francia szövetség tájékoztatta az Európai Kézilabda-szövetséget a vizsgálatról, néhány nap elteltével a két játékvezető repülőre ült és hazautazott.

Ezt megerősítette Jean-Yves Lourgouilloux marseille-i ügyészhelyettes is, aki akkoriban 2018-ban a franciaországi Országos Ügyészségen dolgozott.

Anélkül, hogy megkérdezték volna minket, hogy ez akadályozta-e a nyomozást, a két ember elutazott – mondta.

Nem sokkal ezután a nantes-i ügyészségnek ejteni kellett az ügyet.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) megerősítette a francia vizsgálatot a 2018-as Eb-mérkőzésekkel kapcsolatban.

Az EHF azt is kijelentette, hogy a szövetség együttműködött a francia hatóságokkal. A francia ügyész azonban nem teljes mértékben gondolja így. Az EHF akkoriban egy kulcsfontosságú információ birtokában volt, amelyet az ügyész szerint a szövetség nem osztott meg a franciákkal.

Nem sokkal korábban az EHF-hez érkezett az európai kézilabdában előforduló esetleges mérkőzések befolyásáról szóló jelentés, amelyet a TV 2 már korábban is megemlített és amiről a dániasport.hu is beszámolt.

Az EHF a TV 2-nek és a France TV-nek küldött több nyilatkozatában kijelentette, hogy a szövetség először 2018. december 5-én kapta meg a szóban forgó bejelentést. Tehát az EHF tudott a nyomozásról, amikor a francia rendőrség megkezdte azt.

A franciákat azonban nem tájékoztatták a jelentés létezéséről.

“Ha tudtunk volna erről a feljelentésről, teljesen másképp alakult volna az eset. Akkor nem két ember viselkedésének feltérképezéséről lett volna szó, hanem egy szervezet kivizsgálásáról” – mondta Jean-Yves Lourgouilloux.

Az EHF nem nyilatkozott, de írásos közleményben válaszolt, hogy a szövetség továbbította a bejelentéssel kapcsolatos információkat az osztrák rendőrségnek, és „egyértelmű visszajelzést” kaptak, hogy az osztrák rendőrség továbbította az információt francia kollégáinak.

Az EHF részéről tehát nincs ok azt feltételezni, hogy a jelentést és annak tartalmát nem osztották meg a francia hatóságokkal “– írta válaszában az EHF.

A TV 2 és a France TV sikertelenül próbálta szóra bírni a bírópárost. A dán cikk név szerint nem említi a két játékvezető nevét, de akkor a Dalibor Jurinovic és Marko Mrvica horvát bírópáros vezette a mérkőzéseket. A TV 2 telefonon kapcsolatba lépett az egyik bíróval, aki nem kívánt nyilatkozni.

A 2018-as EB-meccsekkel kapcsolatos új információkkal kapcsolatban egyelőre a Dán Kézilabda Szövetségtől sem kaptak érdemi választ.

Kapcsolódó tartalom: