KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Dán edzőt igazol a legjobb német női kézilabdaklub

Dán edzővel folytatja jövő nyártól az SG BBM Bietigheim női kézilabdacsapata, amely pénteken bemutatta leendő új szakvezetőjét, a Viborgtól érkező Jakob Vestegaardot.

Jakob Vestergaard a német bajnok edzője lesz a nyártól. Fotó, kiemelt kép: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jakob Vestergaard a német bajnok edzője lesz a nyártól. Fotó, kiemelt kép: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

A női Európa Ligát megnyerő Bundesliga-címvédő nagyszerűen teljesít a 2022-23-as szezonban, hiszen hazája bajnokságában hibátlanul áll, míg a Bajnokok Ligája a csoportjában kilenc forduló alatt szerzett tíz pontjával a negyedik, és megelőzi többek között az FTC-t is.

Az edző jelenleg az a Markus Gaugisch, aki április óta a német női válogatottat is vezeti, és ugyan szerződése csupán 2024-ig szól, az olimpiai kvalifikációval 2026 áprilisáig meghosszabbodhat.

A szakember jelezte, teljes erővel szeretne erre a munkájára koncentrálni, így három nagyon sikeres szezon után távozna. Így került képbe Jakob Vestergaard, aki 2025. június 30-ig szóló szerződést írt alá.

„Hihetetlenül boldog vagyok. A megbeszélések az első perctől kezdve nagyon jól alakultak. Markus és a csapat hihetetlen munkát végzett, amit szeretnék folytatni” – nyilatkozta a 47 éves szakember.

Vestergaard edzőként kétszer megnyerte a Bajnokok Ligáját (még 2009-ben és 2010-ben), de szintén a Viborggal nyert négy dán bajnokságot és kupát. Dolgozott a román Ramnicu Valcea csapatánál (amellyel 2013-ban BL-elődöntős volt), míg a CSM Bucurestinél technikai igazgató és később edző is volt. 2015 márciusától egy évig a német női válogatott szövetségi kapitánya lehetett.

2018 szeptemberétől ismét Viborgban vállalt munkát, de októberben már jelezte, a szezon végén távozik.

A klub egy ideje anyagi gondokkal küzd. Novemberben még azt írtuk, 3,25 millió dán koronát (177 millió forintot) kell előteremtenie, hogy Dánia legsikeresebb női klubja fennmaradhasson.

A pénteki közleményben azonban jó hírről számolhatott be a vezetés: sikerült ugyanis annyi pénzt összegyűjteni, ami segít életben tartani a kézilabdaklubot.

„A szükséges likviditásra vonatkozó kötelezettségvállalásokat mostanra megkaptuk, bár még mindig folyik a munka annak érdekében, hogy az utolsó megállapodások létrejöjjenek. De nagy örömünkre szolgál, hogy még karácsony előtt bejelenthetjük, hogy elértük a célt, és így folytathatjuk a profi kézilabdát Viborgban” nyilatkozta Karsten Cronwald elnök.

A vegyes szezonkezdet után a Viborg a hatodik helyen áll a női bajnokságban 11 meccsen szerzett 12 pontjával.

Kapcsolódó tartalom: