KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Előfizetéssel nézhetik csak a skandinávok a BL-meccseket

Hétvégén kezdődik a női kézilabda Bajnokok Ligája, de egyelőre sem Norvégiában, sem Svédországban sem Dániában nem sikerült még tévés szerződést kötni.

Norvégiában sem lesz látható a tv-ben a Bajnokok Ligája  győztes Vipers Kristianstand. Fotó: Beata Oma Dahle
Norvégiában sem lesz látható a tv-ben a Bajnokok Ligája győztes Vipers Kristiansand. Fotó: Beata Oma Dahle

A Team Esbjerg csapatának vezérigazgatóját, H.C. Warrert aggasztja a helyzet.

„Csalódott vagyok, ráadásul ez az utolsó pillanatban derült ki. Tudom, hogy még tartanak a megbeszélések, így talán egy idő múlva reménykedhetünk a megoldásban.” – mondta a klubigazgató a jv.dk-nak

Jelen pillanatban aki kézilabda Bajnokok Ligáját akar nézni, annak streamelni kell a meccseket a handball-kanalen.tv-n, ez viszont pénzbe kerül. Egyetlen mérkőzés megtekintése 13 euróba kerül, míg a korlátlan hozzáférés havi 25 euróért érhető el. A Bajnokok Ligájában résztvevő összes skandináv csapat saját portállal rendelkezik majd a webes felületen, ahol saját tartalmakat hozhatnak létre.

Ez a tartalom ingyenes és mindenki számára elérhető lesz, míg a mérkőzések élőben vagy felvételről történő megtekintéséhez érvényes előfizetés szükséges. A szolgáltatás elérhető a Google Play és az Apple App Store áruházban, az Apple TV-n és webböngészőn keresztül.

„Rövid távon ez bosszantó a klubok számára. Az összes többi klub nevében is mondhatom ezt, mert beszéltem a skandináv klubokkal arról, hogy ők is mással kalkuláltak – mondta a TV 2 Sportnak Jan Larsen, az Aalborg Handball igazgatója. Nem titok, mi is szeretnénk, ha a televízióban lennének a mérkőzéseink. Akár a TV 2-n, akár a TV 3-on, akár a DR-n, vagy bármelyik csatornán , amelyik közvetíteni tudja Dániában.”

Félő, hogy csökkeni fog az érdeklődés a kézilabda mérkőzések iránt

„Meg kell mondanom, aggódom amiatt, hány nézőnk lesz ezen az új platformon” – ezt már a Team Esbjerg igazgatója, HC Warrer mondta. Ha ez lesz a tendencia akkor akár másfél millió koronás bevételtől is eleshetünk. Ez nagyon sok pénz a mi világunkban. Ez nem azt jelenti, hogy másfél milliót veszítünk, mert nem, mert van még néhány dolog, amivel élhetünk. De újabb kihívások elé állhatunk.

„Rövid távon félek, hogy ez hatással lesz a nézettségünkre” – fogalmazott Carsten Thygesen, a Skjern Håndbold vezérigazgatója.

A leginkább az bosszant mindannyiunkat, hogy ilyen későn szóltak nekünk. Legalább lett volna három-öt hónapunk reagálni a helyzetre, és másképp cselekedni, más irányvonalak mentén gondolkodni” – tette hozzá Jan Larsen, az Aalborg Handball vezérigazgatója, aki azt is elmondta: a klubok tavasszal kötnek szponzori megállapodásokat a következő szezonra.

„Mi is így tettünk, annak tudatában, hogy benne lesznek a meccseink a tévében. Ha nem tudjuk teljesíteni a szerződésben foglaltakat, annak valószínűleg lesz valamilyen következménye, ami nem vet jó fényt senkire” – vélekedett JanLarsen. „Összességében a streaming platformnak jónak tűnik, de nehéz lesz elérni a korábbi nézők számát. És ez nem jó” – nyilatkozta Jesper Schou, a Bjerringbro-Silkeborg vezérigazgatója.

A skandináv klubok még mindig reménykednek abban, hogy a jogtulajdonosnak sikerül megállapodást kötni valamelyik televíziós csatornával, de addig is már előre tekintenek és örülnek, hogy ez a lehetőség fennáll számukra „Most el kell kezdenünk ezt az egészet a lehető legjobban kommunikálni a szurkolóink felé” – összegezte Jan Larsen.

Hogy miért nem vette meg a a dán TV2 a jogokat?

Erről Frederik Lauesen, a TV 2 Sport vezetője így nyilatkozott:”Mi mindig megnézzük a felénk kínált és a piacon lévő jogokat Megígértük mind az igazgatótanácsnak, mind a vezetőségnek, hogy alaposan megvizsgáljuk a helyzetet, mi az, ami számunkra észszerű. Kézilabda-fronton olyan kiváltságosak és szerencsések vagyunk, hogy mind a dán kézilabda-ligát, mind a válogatottal nagyon jó megállapodásunk van, amivel nagyon elégedettek vagyunk. Tehát alapvetően mi közvetítünk kézilabdát, amit mi szeretnénk. Ebben az esetben mi most úgy ítéltük meg, hogy a Bajnokok Ligája és a vele járó összes többi kézilabda jog nem elég érdekes számunkra.”

Dán csapatok az európai kupákban a 23/24 szezonban.

Bajnokok Ligája

  • Team Esbjerg (nők)
  • Odense Håndbold (nők)
  • Ikast Håndbold (nők)
  • GOG (férfi)
  • Aalborg Håndbold (férfi)

Europa Liga

  • Nykøbing Falster (nők)
  • København Håndbold (nők)
  • Skjern (férfi)
  • Bjerringbro-Silkeborg (férfi)

Kiemelt kép: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Kapcsolódó tartalom: