KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A csalással gyanúsított sportvezető számára véget ért a kézilabda

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) úgy döntött, hogy az egykori játékvezetőt, az észak-macedón Dragan Nacsevszkit a következő két évre eltiltja.

Dragan Navcheski Fotó: TV2-Sport.dk
Dragan Navcheski Fotó: TV2-Sport.dk

Nem maradt következmények nélkül a dán Tv2 által forgatott „Gyanús játék” (Mistaenkeligt spil) című dokumentumfilm-sorozat, amely leleplezte a nemzetközi kézilabdában előforduló mérkőzés-befolyásolásokat.

Az EHF már május végén reagált, amikor felfüggesztette Dragan Nacsevszkit a sportágban betöltött összes feladata alól. A sportvezető a versenybizottságban és a játékvezetői bizottságban is fontos feladatokat kapott, magas pozícióban hatalmas befolyással bírt a bírói ténykedésekre. Emellett ő képviselte Európát a nemzetközi szövetség (IHF) játékvezetői bizottságában is.

A vizsgálatok azonban továbbfolytatódtak, és hétfőn az európai szövetség úgy döntött, Nacsevszkit két évre eltiltja, de a büntetése akár ennél is hosszabb lehet.

A közlemény szerint ugyanis az EHF aktuális bizottsága két részre osztotta az ügyet és a mostani határozat csak a jogsértések bejelentésének elmulasztására vonatkozik.

A dokumentumfilm ugyanis bemutatott egy rejtett kamerás felvételt, amely Nacsevszki és önmagát ázsiai üzletembernek kiadó férfival találkozóján készült 2020 januárjában. Az üzletember azonban valójában a Tv2 által felbérelt színész volt, aki mérkőzések egyeztetéséről beszélt a sportvezetővel. Nacsevszki azonban erről a beszélgetésről nem számolt be tovább az EHF-nek.

„A fogadással kapcsolatos feddhetetlenséggel és szabálytalanságokkal kapcsolatos jogi eljárások és vizsgálatok még folynak” – olvasható.

A dán Tv2-nek az osztrák rendőrség megerősítette, hogy most meg nem nevezett kézilabda játékvezetők ellen is nyomozás indult.

Dragan Nacsevszki 68 éves, és mivel az EHF-nél 70 év a korhatár, az ítélet gyakorlatilag azt jelenti, hogy számára befejeződött a munka az európai kézilabdázásban – hacsak nem ítélnek a javára egy esetleges fellebbezést követően.

Fia, Gjorgji Nacsevszki egyike azoknak a bíróknak, akiket a Sportradar elemzőcég kiemelt korábbi riportjában, mint olyan embert, aki a mérkőzések befolyásolásával gyanúsítható.

Kapcsolódó tartalom: