KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Kézilabda női vb-selejtező: Izland a magyar csapat ellenfele

Augusztus 7.-én elkezdődnek a női kézilabda világbajnoki selejtező párharcok az európai régióban. A magyar női kézilabda-válogatott selejtezős ellenfele az izlandi női kézilabda-válogatott. A párharc kapcsán portálunk megkereste Ágúst Jóhannssont, -aki volt az izlandi női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya-, hogy mondjon pár szót a magyar csapat ellenfeléről.

Nagy az érdeklődés Izlandon a magyar női kézilabda-válogatott mérkőzése iránt. Fotó: HSI Facebook
Nagy az érdeklődés Izlandon a magyar női kézilabda-válogatott mérkőzése iránt. Fotó: HSI Facebook

Először is, mi az izlandi női kézilabda-válogatott eddigi legnagyobb sikere? Irányításod alatt világbajnokságon is szerepelt a csapat, ha jól tudom.

Igen, eddig egyszer, a 2011-es brazíliai világbajnokságon szerepelt az izlandi csapat. Ekkor a 12. helyet sikerült megszereznünk. Az Európa-bajnokságon 2010-ben és 2012-ben szerepeltünk.

Tudjuk, hogy a férfi kézilabda nagyon jó Izlandon, de mi a helyzet most a női kézilabdával?

Azt hiszem jó úton halad. A fiatalabb válogatottakon keresztül egyre több játékost sikerül felhozni a felnőtt válogatottba. Ma már van egy erős U19-es válogatottunk, amely tavaly nyáron a 8. helyen végzett a világbajnokságon. Ebből a csapatból két játékosunk van a felnőtt keretben, Elín (Elín Klara Thorkelsdóttir) és Lilja (Ágústsdóttir), akik 2004-ben születtek. Tehát nagy reményeink vannak arra, hogy a közeljövőben ott lehetünk a Világbajnokságon vagy az Európa-bajnokságon.”

Teltház várja a magyar csapatot

Mit gondolsz, mi kellene ahhoz, hogy a női kézilabda tovább fejlődjön Izlandon?

Többet edzeni, több játékost külföldre küldeni és ott játszatni. Túl kevés játékosunk játszik külföldön jelenleg. Ott lehetőségük van arra, hogy jobb játékosokkal és jobb játékosok ellen edzenek és játszanak.

Mit lehet tudni az izlandi kézilabdás lányokról? Gondolom, nem profik, és ahogy láttam, csak négyen vannak a csapatban, akik külföldön játszanak. Említenél néhány nevet, akikre a magyar szurkolóknak különösen oda kell figyelniük!

Akik Izlandon játszanak, azok nem profik. Mindegyikük dolgozik vagy tanul a kézilabda mellett. A csapatunkban vannak fiatalabb és idősebb játékosok is egyaránt, ami nagyon pozitív. Ha játékosokat kell említenem, akkor például Rut Jónsdóttir-t, akinek komoly profi tapasztalata van. Dániában játszott (Esbjerggel bajnok/Holstebroval EHF-kupagyőzetes /Midtjylland) és Tórey Rósa Stefansdóttir, aki szintén egy rutinos játékos Dániában (Holstebro) és Norvégiában (Vipers) is megfordult.

Mekkora érdeklődés övezi a válogatott mérkőzéseit?

Nagyon nagy. Az elmúlt hazai meccseken rengetegen voltak a csarnokban, és reméljük, hogy Magyarország ellen is így lesz. Nagyon várjuk a Magyarországgal való találkozást, és nagyon tiszteljük őket. Mindent meg fogunk tenni, hogy legyőzzük őket, ami viszont nagyon nehéz feladat lesz.

Kurucz Orsolya a Dániában élő kapusedző ad instrukciót a ( 73-as mezben) az izlandi válogatott Dániát és Norvégiát is megjárt kapusanak, Hafdís Renötudóttirnak. A képen még jobbra holland válogatott kapus Claudia Romper ( jövőre Viborg HK)
Kurucz Orsolya a Dániában élő kapusedző ad instrukciót az izlandi válogatott Dániát és Norvégiát is megjárt kapusának, Hafdís Renötudóttirnak (73-as mezben). A képen még balra a holland válogatott kapus Claudia Romper (jövőre Viborg HK). Forrás: Orsi Handball Goalkeeper Academy
Az izlandi női kézilabda-válogatott kerete

Kapusok:
Elín Jóna Thorsteinsdóttir, Ringkøbing Håndbold (41 mérkőzés/1gól )
Hafdís Renötudóttir, Fram (42/2)
Margrét Einarsdóttir, Haukar (1/0)

Mezőnyjátékosok:
Andrea Jacobsen, EH Aalborg (37/58)
Díana Dögg Magnúsdóttir, BSV Sachsen Zwickau (36/40)
Elín Klara Thorkelsdóttir, Haukar (6/5)
Hildigunnur Einarsdóttir, Valur (92/103)
Hrafnhildur Hanna Thrastardóttir, ÍBV (39/74)
Jóhanna Margrét Sigurthardóttir, Skara HF (5/7)
Katla María Magnúsdóttir, Selfoss (1/0)
Katrín Tinna Jensdóttir, Volda (9/2)
Lilja Ágústsdóttir, Valur (6/1)
Perla Ruth Albertsdóttir, Fram (30/45)
Rut Arnfjörth Jónsdóttir, KA/Thór (113/243)
Sandra Erlingsdóttir, Metzingen (18/75)
Steinunn Björnsdóttir, Fram (44/50)
Sunna Jónsdóttir, ÍBV (73/55)
Thea Imani Sturludóttir, Valur (60/104)
Thórey Anna Ásgeirsdóttir, Valur (30/16)
Thórey Rósa Stefánsdóttir, Fram (119/348)

Szövetségi kapitány: Arnar Pétursson

Az izlandi női kézilabda-válogatott az Európa – bajnoki selejtezőben Svédország és Szerbia mögött a harmadik helyen végzett, ahol a csoportmérkőzések során hazai pályán legyőzték a szerb válogatottat 23-21-re. A nagy csapatoknak is nehéz dolguk van Izlandon, az utóbbi négy évben mindössze két válogatottnak sikerült győznie. A svédek és a franciák is mindössze hat gólos győzelemre voltak képesek.

Április 8., szombat
Hafnarfjördur, 18:00 IzlandMagyarország (Tv: M4 Sport)
Április 12., szerda
Érd, 18:15 Magyarország-Izland (Tv: M4 Sport)

Kapcsolódó tartalom: