KÉZILABDA

Nehéz elhinni, hogy ezt az Eb-t meg lehet úszni koronavírus nélkül

Továbbra is izgalomban tartja a koronavírus a norvég női kézilabda-válogatottat, ugyanis a december 3-án kezdődő Európa-bajnokság D csoportjában minden ellenfele ezzel a problémával küzd.

Bent Svele norvég tv2 Sporten szakkomentátora,  a csapatok koldingi szállása előtt. Fotó. Tv2.no
Bent Svele norvég tv2 Sporten szakkomentátora, a csapatok koldingi szállása előtt. Fotó. Tv2.no

A norvég válogatott már több mint egy hete a dániai Koldingban tartózkodik, és ugyan tesztelték a játékosokat többször, kedden ismét vizsgálat vár rájuk. A protokoll szerint ugyanis miután minden csapat elfoglalja a helyét kedd délig, új teszteket kell készíteni, mesélte az Aftenpostennek a norvég csapat sajtóreferense, Halvor Lea.

A válogatott orvosa, Anne Froholdt elmondta, Dániában más a vizsgálat, itt nem orrból, hanem csak a torokból vesznek mintát. A játékosoknak a saját szobájukban kell maradniuk, még a csapattársakkal sem érintkezhetnek, az ételt is az ajtajuk elé szállítják.

A románok hétfőn este, míg Lengyelország és Németország kedden érkezett meg.

Most kicsit ijesztő napok jönnek, és nagyon szkeptikus vagyok, mert most Európából innen-onnan érkeznek a csapatok” – mondta Bent Svele, a Tv2.no kézilabda-szakértője.

Az ellenfelek közül a lengyeleknél a legrosszabb a helyzet, hiszen a 35 fős bő keretnek csaknem a fele koronavírusos volt. Arne Senstad szövetségi kapitány, a Storhamar volt edzője szerint szó szerint úgy kellett összekaparni a csapatot.

Románia még rosszabb helyzetben van, mert ugyan ott sokáig úgy tűnt, sikerül megúszni a vírust, a hétvégén kiderült, hogy Crina Pintea megfertőződött, így félő, hogy másokban is lappang a betegség.  Laura Chipe tesztje ma pozítiv lett, így nem volt alaptalan az aggodalom, szobatársa Denisa Dedu is karanténba került.

Az már külön érdekesség, hogy Pintea pozitív tesztje után Laura Chipe továbbra sem volt elkülönítve a fertőzött Pitneatól, egy szobában voltak és ezek után érkezett meg Dániába.

A román női kézilabda válogatott megérkezik a szállásukra. Fotó: TV2Sporten.no
A román női kézilabda válogatott megérkezik a szállásukra. Fotó: TV2Sporten.no

Attól tartok, hogy egyenlőség nélküli káosz lesz, hiszen ha akad egy fertőzött egy csapatban, akkor az terjedni fog. A szervezők érdekében remélem, hogy sikerül megúszni, de most nehéz elhinnem, hogy ez így lesz” – mondta Bent Svele.

A németeknél is van gond, ugyanis a holland szövetségi kapitány, Henk Groener megfertőződött, és a Bild szerint egyrészt nem is utazik el egyelőre Dániába, így értelemszerűen nem is meccselhet. Ezt a feladatot két segítője, Alexander Koke és André Fuhr veszi át tőle. Ami jó hír a válogatott számára, hogy nem volt együtt a csapattal, és senki másnál nem diagnosztizálták a fertőzést.

Norvégia visszakapta Veronica Kristiansent, aki a győri orvosoknak mondott hálát, amiért nem siettették a visszatérését. Ugyanakkor még mindig hiányzik Silje Solberg, aki immáron három pozitív teszt után sem hagyhatta el Győrt.

Egy olyan bajnokság, amelyben ennyi csapat van, túl jól hangzana, ha megúszná fertőzés nélkül. Felkészültem rá” – mondta a norvégok klasszisa, Nora Mörk.

Sok előre nem látható dolog lesz még ezen az Eb-n. Azok jutnak a legmesszebb, akik a legjobban megbirkóznak a vírussal és a feladattal. Azaz nekünk kell lennie annak a válogatottnak, amelyik ezt a legjobban kezeli” – vélte Heidi Löke.