KÉZILABDAKIEMELT HÍR

„Ez katasztrófa a női kézilabdának” – Per Johansson a játékvezetőkről

Még mindig akadnak olyanok, akik nehezen emésztik meg, hogy a december 3-án kezdődő dániai női kézilabda Európa-bajnokságon csak női játékvezetők dolgoznak. Erre korábban sohasem volt példa, és Per Johansson, valamint Jamina Roberts szerint nem is kellett volna meglépni.

Per Johannson Fotó: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Per Johannson Fotó: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

A női kézilabda szempontjából ez katasztrófa” – nyilatkozta az Aftonbladet svéd napilapnak Per Johansson.

Az orosz Rosztov-Don edzője, akit napokkal az Eb rajtja előtt váltottak le a montenegrói válogatott éléről úgy véli, ezt a lépést nem lehet ráhúzni az egyenlőségre.

Az egyenlőség az lenne, hogy a legalkalmasabbak vezessék a mérkőzéseket. A játékosok a legjobbakat akarják, és biztos vagyok benne, hogy ők sem értik, miért csak női bírók lesznek.”

Johansson ősszel is megtapasztalhatta, milyenek a női játékvezetők, a Metz elleni hazai meccset a montenegrói Jelena Mitrovic és Andjelina Kazanegra, az Esbjerg elleni otthoni összecsapást a bosnyák Tatjana Prastalo és Vesna Balvan, míg az idegenbelit a görög Joanna Papamattheu és Joanna Hrisztidi vezette.

Ők mindannyian ott lesznek az Európa-bajnokságon.

„Vannak női párosok, akik kiválóan alkalmasak bármilyen mérkőzésre. De vannak olyan női és férfi játékvezetők is, akik nincsenek közel ahhoz a szinthez, amelyet a Bajnokok Ligája képvisel. Több mérkőzés is kínos volt” – mondta Johansson.

Szerinte az EHF ezen lépése a női kézilabda lenézése. „Számos nagyon jó női bíró van. Ezt szeretném hangsúlyozni. De tíz különböző országból nincs tíz ilyen” – fejtette ki a véleményét.

Ugyancsak kritikával élt Jamina Roberts, az Érd egykori, az IK Sävehof jelenlegi balátlövője.

Nemtől függetlenül a legjobb bírókat érdemelnénk, de ez vonatkozik a férfi világversenyekre is. Csak azért nem lesz egyenlőség, mert csak női vagy férfi bírókat jelölnek. Ha el akarunk jutni valahová ebben a társadalomban, akkor nem a nemek aránya dönt, hanem a tudás” – mondta.

Az Eb bírópárosai


Ana Vranes, Marlis Wenninger (osztrákok)
Vesna Balvan, Tatjana Prastalo (bosnyákok)
Karina Christiansen, Line Hesseldal Hansen (dánok)
Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)
Joanna Hrisztidi, Joanna Papamattheu (görögök)
Jelena Mitrovic, Andjelina Kazanegra (montenegróiak)
Vania Sá, Marta Sá (portugálok)
Cristina Nastase, Simona-Raluca Stancu (románok)
Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
Vanja Antics, Jelena Jakovljevics (szerbek)