KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Női labdarúgó-világbajnokság: Nem tud mit kezdeni a világ Svédország szögleteivel


A női labdarúgó-világbajnokság skandináv csapatai is elkezdték a csoportkör második körét. A hét elején jelentkeztünk utoljára VB gól-elemzéssel, azóta Norvégia játszott egy gól nélküli döntetlent Svájccal, viszont adósak vagyunk még az Anglia – Dánia, illetve a Svédország – Olaszország meccsel. Ezek következnek most!

Dánia egy gólos vereséget szenvedett az Eb-győztes angoloktól a D-csoportban, a győztes gólt pedig Lauren James, Reece James húga szerezte, aki a tesójához hasonlóan a Chelsea futballistája. Az ő mozgását fogjuk most végigkövetni néhány képkockán, ami a dán védőknek is komoly gondot okozott.

Nem tud mit kezdeni a világ Svédország szögleteivel – Visszajátszás 4. rész

Az első képen James még a tizenhatos előtt helyezkedik, őt pedig szorosan őrzi egy dán védő.

Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0
Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0

A második képen Dánia viszonylag szűken védekezik, jól elosztva a területeket és az embereket. Egyetlen apró, ám annál fontosabb dolgot kivéve. Lauren James a dán védővonalból visszalépett a sorok közé üres területbe. Ezt a mozgást a legnehezebb levédekezni a futballban, hiszen komoly dilemmát okoz a védőknek: „Kövessem az emberemet? Ha igen, meddig? De akkor mögöttem nyílik üres terület. Ha nem követem, valamelyik középpályásnak át kell venni tőlem, különben szabadon veheti föl a labdát.” Mint ahogy az alábbi ábra mutatja… James három méteres körzetén belül egyetlen piros mezest sem találni.

Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0
Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0A következő képen James már megkapta a labdát, sőt volt ideje kapura is fordulni vele, a dánok pedig csak most kezdik el észlelni, hogy baj van. De ekkor már túl késő.

Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0
Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0Az utolsó képen már azt a pillanatot látjuk, amikor Jamesnek lövésre lendül a lába. A mellette szorosan álló dánnal szemben jól fedezi a labdát a testével, a többiek pedig hiába lépnek ki rá, túl messze vannak, James lövése pedig a hálóban köt ki.

Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0
Női labdarúgó-világbajnokság: Anglia-Dánia 1-0

Svédország gólparádét rendezett: 5 gólig meg sem álltak Olaszország ellen, így ők 100%-os mérleggel már biztos továbbjutók a csoportból. Svédország esetében beszélni kell a szögletekről, hiszen egészen elképesztő módon az eddigi két meccsükön már 4 (!) teljesen egyforma gólt is szereztek sarokrúgás után. Olaszország ellen rögtön hármat is.

Az alábbi képen azt látjuk, hogy a svédek milyen pozíciót vesznek föl, amikor szöglethez készülődnek. A figura szinte mindig ugyanaz. Öten betömörülnek az ötösön belülre egy nagyon kis területre, többen is közvetlenül a kapus elé, azzal a céllal, hogy megakadályozzák őt a beívelt labda hárításában.

Női labdarúgó-világbajnokság: Svédország - Olaszország 5-0
Női labdarúgó-világbajnokság: Svédország – Olaszország 5-0


Nem csak a boxon belüli mozgás a kulcs. Nagyon sok múlik a szögletet elvégző játékoson is. Akár Asllani, akár Andersson végzi el ezeket a pontrúgásokat, a labda szinte mindig mértani pontossággal a gólvonal és az ötös közötti területbe érkezik élesen. Bent a hatalmas tömörülés miatt a kapusnak és a védőknek is nagyon nehéz dolga van.

Női labdarúgó-világbajnokság: Svédország - Olaszország 5-0
Női labdarúgó-világbajnokság: Svédország – Olaszország 5-0A kapu előtt mindig Amanda Ilestedt (13-as mezben) fejét keresik, aki a maga 178 centijével szó szerint kiemelkedik a női mezőnyből. A PSG-től nemrégiben az Arsenalhoz igazoló belső védő volt az, aki a svédek eddigi 4 szöglet-góljából hármat is az ellenfél kapujába fejelt. Egyet Dél-Afrika, kettőt pedig az olaszok ellen. Ezen a képen nem csak az szembetűnő, hogy Ilestedt milyen magasra ugrik a többiekhez képest, hanem hogy az ellenfél kapusa mennyire tehetetlen ebben a helyzetben, hiszen három játékos (ebből kettő csapattárs) is a testével állja útját annak, hogy lehúzza, vagy kiöklözze a beívelt labdát.

Női labdarúgó-világbajnokság: Svédország - Olaszország 5-0
Női labdarúgó-világbajnokság: Svédország – Olaszország 5-0A svédek titkos pontrúgás-fegyvere tökéletesen működik, eddig még senki nem talált rá megoldást…

A meccsek góljait itt nézhetitek vissza:
Anglia – Dánia (1:0)
https://m4sport.hu/video/2023/07/28/noi-foci-vb-anglia-dania-1-0/

Svédország – Olaszország (5:0)
https://m4sport.hu/video/2023/07/29/svedorszag-olaszorszag-5-0/

Kapcsolódó tartalom: