KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Odaadó szülők támogatják a norvég kéziklasszisokat

Ronny Deila nagy név a norvég labdarúgásban. A 47 éves szakember játékosként ugyan csak az utánpótlás-válogatottságig vitte, edzőként azonban már nyert norvég (Strömsgodset, 2013), skót (Celtic (2015, 2016) és amerikai bajnokságot (New York City FC 2021). Ugyan jelenleg is aktív és nyár óta a belga Standard Liége szakmai munkáját irányítja, ebben a hónapban mégsem a futball miatt kerül előtérbe. Lánya, a 22 éves Thale Rushfeldt Deila ugyanis a norvég női kézilabda-válogatott tagjaként Európa-bajnok lett.

Thale és Live Rushfeldt Deila együtt Ronny Deilaval a Celtic Parkban 2015 május 24-én Fotó: Danny Law/ Pa Photos
Thale és Live Rushfeldt Deila együtt Ronny Deilaval a Celtic Parkban 2015 május 24-én Fotó: Danny Law/ Pa Photos

A Vg.no portálnak a fiatal balátlövő visszaemlékezett arra az időszakra, amikor ikertestvérével, Live Rushfeldt Deilával Skóciában lépett fel. Ahogy fogalmazott, soha nem volt annyira ideges, mint amikor 2015 tavaszán, egy Inverness elleni 5-0-s győzelem után 55 638 néző elé nekik kellett kivinniük a bajnoki trófeát.

„Az sokkal nehezebb volt, mint most az Eb-n játszani. De igazi élményként gondolok rá vissza, olyan sokan voltak kint. Ez persze eléggé idegessé tett, szerencsére volt egy kis időnk, hogy eldöntsünk, igent mondunk-e rá” – nyilatkozta.

Ljubljanában mégis több feladat hárult rá, mint hét éve Glasgow-ban, ugyanis minden Eb-mérkőzésen a pályán volt, 163 percet játszott és két gólt szerzett. De a hírek szerint a bő keretbe bekerült ikertestvér is közel áll ahhoz, hogy hamarosan bemutatkozzon a legjobbak között.

Csak akkor fejlődsz, ha élvezed

„Mindkettőjükre hihetetlenül büszke vagyok. 18 évesen elköltöztek otthonról, most Moldében és Solában élnek. Tökéletesen elboldogulnak egyedül, a sport mellett tanulnak is. A kézilabdában hihetetlenül haladnak előre, és közben figyelnek fiatalabb testvéreikre is” –nyilatkozta Ronny Deila.

A futballedző azt mondja, nem véletlenül hagyta ott két év után New Yorkot. „Közelebb akartam lenni a családhoz, de azért mindenekelőtt a sport vezérelt. Ki akartam próbálni valami újat” – indokolta, miért szerződött Belgiumba.

Gyakran beszél az ikrekkel FaceTime-on, de úgy fogalmazott, jó helyen vannak, nem szorulnak az állandó figyelemre. „Én csak szurkolok és támogatom őket” – mondta.

Ronny Deila a Standard Liege csapatánál dolgozik Belgiumban. Fotó:Bruno Fahy / AFP
Ronny Deila a Standard Liege csapatánál dolgozik Belgiumban. Fotó:Bruno Fahy / AFP
A legfontosabb tanács, amit adott nekik az az volt, hogy élvezzék mindig, amit csinálnak.

„Szerintem nem lehet fejlődni anélkül, ha nem szórakoztat, amit csinálsz. De ebben mindig eltökéltek voltak. Nem számít, mennyire fáradtak, ezt akarják. Egész életükben a sport és a kézilabda volt a legfontosabb számukra” – mondta Ronny Deila, majd hozzátette:

„Ha célokat tűzöl ki magad elé, vállalnod kell azok következményeit. Mindig meg kell tenni, ami szükséges, a pályán és azon kívül egyaránt. Ebben mindketten nagyon jók.”

A család várja a karácsonyt, a tervek szerint Belgiumban ünnepelnek, ahová a lányok december 22-én utaznak el, és hat napot töltenek ott.

Reistad, Mörk, Oftedal: ügynök nélkül

Ugyancsak sokat köszönhet a családjának és édesapjának a norvég kézilabda jelenlegi legnagyobb csillaga, a 23 éves Henny Reistad.

A fiatal átlövő a Stabaek és a Vipers után 2021-ben szerződött a dán Team Esbjerghez, de számára még mindig a gyermekkori otthona, az Oslótól félóra autóútra Észak-nyugatrta fekvő kisváros, Baerums Verk a biztos pont.

Ami érdekesség, hogy a sportolónak nincs profi ügynöke, az ügyeit édesapja, Ole Reistad, illetve gyerekkori edzője, Frank Hammer intézi – ingyen. Ketten sokat dolgoztak azon ősszel, hogy Reistad az Eb előtt meghosszabbítsa 2025 nyaráig a szerződését az Esbjergnél.

„Henny szelektív a tekintetben, hogy melyik ajánlatot vagy csapatot tartja relevánsnak. Nincs olyan sok csapat, ahová elmehetne, hogy elérje céljait. Minden érintett klubbal beszéltünk, de ezen kívül néhány kissé meglepő ajánlat is érkezett” – mesélte Frank Hammer a Vg.no portálnak.

Reistad 2015-ig szülőváros csapatának (Helset Idrettsforening) utánpótlásában játszott, ahol Hammer négy évig volt az edzője.

„Henny nagyon jó lány, aki sok mindenben érett volt. De igazán szórakoztató olyan emberekkel dolgozni, akik több dimenzióban is annyira elkötelezettek és tehetségesek, mint ő” – mesélte.

Az édesapával végzett háttérmunkát keménynek nevezte, és megerősítette, hogy bár a sportágban általában a játékos nettó fizetéséből tíz százalék az ügynököket illeti, ők ingyen dolgoznak.

„Az ügynökipar egy speciális iparág, itt óvatosnak kell lenni. Valójában ez volt a kiindulópontunk” – nyilatkozta Ole Reistad, aki elárulta, hogy Morten Mörktől szereztek ismereteket.

Klasszisoknak nem kell plusz segítség

Nora Mörk apja ugyanis régóta ügynökként tevékenykedett lánya mellett, csakúgy, mint Stine Bredal Oftedal, aki ugyancsak a családon belül intézi a karrierjével kapcsolatos nagy döntéseket.

„Ez számomra biztonságérzetet kelt. Olyan jól ismerem az apámat és remekül irányítja az üzletet” – mondta Oftedal, aki megerősíti, hogy édesapja sem kér díjat a munkáért.

Silje Solberg-Östhassel és ikertestvére, Sanna Solberg-Isaksen a dán „People in sport” céggel és Michael Skjern Hansen ügynökkel dolgozik.

„Érthető, hogy Henny, Stine és Nora más megoldást választottak. Olyan klasszisok, hogy az elmúlt években nem volt szükségük ügynökökre. Minden klub őket akarja, ilyen esetben nincs szükséged senkire, aki csapatot keresne neked” – nyilatkozta Silje Solberg.

Ő azt mondta, a dán ügynöke azóta segíti, hogy Holstebróban játszik, neki köszönhetően nyíltak lehetőségei a váltásra, előbb a francia Issy Paris, majd Siófok és a Győri ETO felé.

„Ugyan válogatott voltam, de jó volt segítséget kapni a szerződésekhez, jogokhoz és bértárgyaláshoz” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom: