KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Válogatott sztorik, Bendó Zsolt “Befejezetlen meccsek” című könyvéből, 8. rész.

dániasport.hu örömmel ad helyt olyan történeteknek melyek eddig nem kerültek a nagy nyilvánosság elé, vagy már a feledés homályába veszett az idők során. Az új, ezentúl majd minden hétfőn megjelenő sorozatunk ilyen lesz. Elsősorban a sporthoz és Dániához köthető sztorikat mutatunk be, Bendó Zsolt 2017-ben megjelent “Befejezetlen meccsek” című könyvéből.

Császár Gábor jobbján a szerző.

A”Befejezetlen meccsek” nem sportkönyv.  Életrajzi ihletésű regény. De az írást, az első lapoktól az utolsóig végig kíséri a sport, azon belül a labdarúgás, kézilabda iránti rajongás. A regény írója közel ötven éve él Dániában, igazolt labdarúgó volt, később a Nemzeti Sport és más magyar, szlovákiai magyar lapok tudósítója.  Dolgozott sport tanácsadóként, az ő közreműködésével szerződött Dániába többek között  Siti Eszter, Németh Helga, Bódi Berni, Pálinger Kati, Kovacsicz Móni és az egyetlen férfi játékosként Császár Gábor. Az FCK felkérésére segített Rabóczki Balázsnak az FCK kétszeres dán bajnok kapusának beilleszkedni a csapatba, eligazodni a dán hétköznapokba. A humoros, sokszor mélységesen szomorú történet érdekes olvasmány nemcsak a sportrajongók számára. A szerző hozzájárulásával mi természetesen a sporttal kapcsolatos oldalak között szemezgettünk.

A hatodik és hetedik részben is a kézilabdával foglalkoztunk ezt tesszük a nyolcadik részben is:

A Viborg csapatával, már Borók Rita érkezése óta jó viszonyban voltam. Később ez a jó kapcsolat, főleg az új igazgató, Peter Cassøe barátságának köszönhetően nagyon szorossá vált. A klub szárnyalt, és rajtam keresztül hosszú évek alatt mindig akadt magyar játékos a csapatban. Így került hozzájuk Németh Helga is, akivel szintén baráti viszonyban voltunk és vagyunk. A barátság még Helga székesfehérvári éveiből származik. Már nem tudom, hogy újabb interjút akartam készíteni Ulrik Wilbekkel, aki a Viborg női csapatának edzője volt, vagy csak leültünk egy sörre, miközben szóba került Anja Andersen a korábbi dán világsztár.
– Tudod Nicolei Anja volt az egyetlen játékos, akinek nem kellett semmilyen utasítást adnom. Felmész a pályára jobb lövőt játszol, mondtam neki. Aztán csináld, ahogy érzed. Egy zsenit nem lehet és nem is szabad béklyóba kötni, jobban látja, érzi a szituációt, mint én a partvonal mellől. Még egy ilyen játékos lett volna, de őt soha nem volt a játékosom. A ti Németh Helgátok.
Hatalmas dicséret volt ez Helga számára, nekem is hízott a májam, hiszen Ulrik is a zseni kategóriába tartozott az edzők között.
Nemsokkal az eset után Peter Cassøe arról érdeklődött, mi a véleményem, lenne-e kedve Helgának a Viborgba igazolni.
Volt és ebben nem kis szerepet játszott Ulrik személye. A sors furcsa fintora, hogy mire Helga Dániába érkezett, Ulrik nemet váltott, ő lett a férficsapat edzője. Helga idején a Viborg EHF kupát, dán bajnokságot, dán kupát nyert, de sajnos nem jött össze a nagy találkozás az edzőkirály és Helga között. Később, amikor a viborgi zöldek kétszer is megnyerték a Bajnokok Ligáját Helga már a budapesti zöldek, ahogy viccesen mondogattam Viborgban, az igazi zöldekkel nyert magyar bajnokságot.
A kisvárosban ezekben az években is szerepeltek magyarok, egy a férfi csapatban, egy a hölgyeknél. Két kitűnő sokszoros válogatott játékos, akik szintén az én közreműködésemmel kerültek Viborgba. Csaszi, azaz Császár Gábor volt a város egyik legnépszerűbb lakója, míg a szintén közkedvelt Kovacsicz Mónika kétszer is részese lehetett a BL diadalnak, és többszörös dán bajnoknak mondhatja magát.
Csaszi volt az egyetlen férfi játékos, akit én hoztam Dániába. A lányokból viszont egy komoly válogatottat is össze lehetne állítani. Van választék bőven. Pálinger Kati, Tápai Szabina, Kovacsicz Móni. Bódi Berni, Siti Eszti, Németh Helga, Benyáts Bea, Bullath Anita, Tóth Maja voltak azok a teljesség igénye nélkül, akikkel együtt dolgoztam. Büszke vagyok rá, hogy a kideríthetetlen ok miatt a válogatottnál mellőzött Bódi Berni az én segítségemmel került újra képbe.
Hajdú Jani volt ebben az időben a szövetségi kapitány, őt hívtam fel, hogy meg kellene nézni Bernit. Bódi remek formában játszott a Randers csapatában, miközben otthon azon siránkoztak, hogy Kovacsicz Móni mellett nincs a válogatottnak még egy jobbszélsője. A válogatott az olimpiára készült, a Randers pedig kupameccsre a SønderjyskE ellen, ahol történetesen Hajdú Kriszta szerepelt, Jani lánya. Nem volt nehéz dolgom meggyőzni Janit, hogy meg kellene néznie a meccset. Berni kikerült az olimpiára, és a mai napig kirobbanthatatlan a magyar válogatottból.
A magyar klubokkal nem mindig lehetett szót érteni. Világos persze, hogy ragaszkodtak a játékosaikhoz. Csak azt felejtették el, hogy illene betartani, ami a játékos szerződésében szerepel. Akadtak üdítő kivételek, mint például a DUNAFERR vagy a Székesfehérvár. Kocsis Böbét játékosként sokra becsültem, ilyen emberileg is. Egy alkalommal Mörtel Renátát akarta megnézni a Randers vezérkara. Edző, igazgató, és a többi. Reni intézte a belépőket, de már minden jegy elkelt a meccsre. A dánok közben megvették a repülőjegyeket Budapestre. Kellemetlen volt a szituáció.
– Most mit csináljak? – törtem a fejem. Végül felhívtam Böbét. Őszintén elmondtam, miért jövünk, ennek ellenére VIP-vendégként fogadtak bennünket Dunaújvárosban. Korábban azt is megértették, hogy Pálinger Kati, aki rengeteget tett a klubért, ki szeretné próbálni magát külföldön, pedig Kati ebben az időben a világ egyik legjobb kapusa volt.
Mörtel végül nem szerződött Dániába, jött helyette Tápai Szabina Fehérvárról, akit sajtótájékoztatón búcsúztatott el a klubja. Máshol nem voltak ilyen megértők, kígyót, békát kiáltottak az ártatlan játékosra, aki vagy ezért, vagy azért Dániába vágyott. Árulók lettek, mit sem számított a korábbi siker, a klubnak szerzett dicsőség.

Befejezetlen meccsek című könyv alapján…
Tápai Szabinával Dániaban.

A “Befejezetlen meccsek” című könyv, még korlátozott számban megrendelhető az alábbi e-mail címen: zsoltbendo@hotmail.com.

A következő részekben visszatérünk a labdarúgáshoz:

1977-re már csak a válogatott miatt is jó érzéssel gondolok vissza. A fiúk nyolc év után kiharcolták a vb-szereplést. Ott leszünk a 1978-as világbajnokságon! Reszkess Argentína!

Befejezetlen meccsek című könyv alapján…

Forrás: Bendó Zsolt – Befejezetlen meccsek- című könyve alapján.

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!