KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Damsgaard rémálomszerű sérülés után igazolt a Premier League-be

A hét egyik legnagyobb dán futballszenzációját Mikkel Damsgaard okozta, a 16-szoros válogatott, 22 éves középpályás ugyanis hosszú sérülés után éppen csak visszatért a Sampdoriába, szerdán pedig aláírt az angol élvonalban szereplő Brentfordhoz.

Damsgaard az FC Nordsjaellandban nevelkedett, 2017-ben debütált az első csapatban. Két és fél év után négyéves szerződést írt alá a Sampdoriával, a hírek szerint az ügylet 6,7 millió eurót ért. Az olasz csapatban 2020. szeptember 20-án, a Juventus ellen mutatkozott be.

„Éppen csak megérkeztem, de hirtelen a Juventus ellen kellett pályára lépnek, ahol Cristiano Ronaldo és a többi nagy sztár volt az ellenfél. Nem voltam ehhez szokva, és egy kicsit meg is döbbentem, amikor megláttam őket” – nyilatkozta anno.

A Sampdoriában 49 meccse két gólt szerzett, hogy többre nem futotta erejéből, annak több oka volt.

Micsoda pech!

A probléma tavaly október 12-én, az Ausztria elleni hazai válogatott meccsen kezdődött, amikor combizomsérülést szenvedett és le kellett cserélni. Ebből még csak-csak fel lehetett volna gyógyulni, azonban újabb gondok adódtak.

„Szinte készen álltam a visszatérésre, a combom már jól volt, de a jobb térdem folyamatosan fájt, olykor nem is tudtam behajlítani. Először azt hittem, hogy túlterheltem, sokat és rosszul futottam, és sokat nehezedtem a jobb lábamra. De nem javult, ráadásul belázasodni, és nagyon rosszul lettem” nyilatkozta.

A közvélemény hónapokig nem tudta, mi a helyzet, és azt sem, mennyire rossz állapotban van a szélső. A misztikumot csak továbbfokozta, hogy csapattársa, Antonio Candreva – miután gólt szerzett egy mérkőzésen – azt kiabálta a kamerába:

„Ne add fel, Miky!”

Hogy mi történt. Damsgaard jobb térdét bakteriális fertőzés támadta meg, olyannyira, hogy kórházi kezelésre és hosszabb rehabilitációra szorult, és nagyjából fél év kihagyás után kezdhette meg ismét az edzéseket. Áprilisban visszatért a Sampdoriába, és a szezon utolsó három meccsén a Lazio, a Fiorentina és az Inter ellen csereként lépett pályára.

Eriksent kellene pótolnia

Bár még kétéves szerződés kötötte a genovaiakhoz, a Brentford úgy döntött, kivásárolja, és így nyolc dán kollégát is kap Damsgaard új csapatában, akire ráadásul nagy feladat is vár. A középpályán a legendás Christian Eriksent kellene pótolnia, aki a nyáron igazolt át a Manchester Unitedhez.

A fiatal dán ötéves szerződést írt alá a Brentforddal.

„Véleményem szerint a Mikkel egy klasszikus Brentford-vásárlás. Fiatal játékos, nagy fejlődési potenciállal. Tudjuk, hogy itt mi a legmagasabb szintre tudjuk segíteni őt, alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk vele” – mondta Thomas Frank a klub honlapján.

„Fontos játékosunk lesz, mert tud helyzetet kialakítani, gólt szerezni, megvan a képessége ahhoz, hogy labdával is lefussa az ellenfelet. Nagy értéke lesz a csapatnak és ezt szeretnénk kihasználni” – tette hozzá.

Thomas Frank szerint érkezésével a Brentford taktikai repertoárja is bővül, hiszen Damsgaard a 4-3-3-as és a 4-2-2-es rendszerben is használható, a szélen támadó, de védekező feladatokat is el tud látni.

Úgy gondoljuk, hogy Mikkel lehet akár az egyik „8-asunk”-is vagy „10-esként” is segíteni tud. A szélen is tud játszani, sokoldalú játékos. Olyan módon és úgy fogjuk használni, hogy a legjobbat tudjuk kihozni belőle” A legfontosabb viszont az, hogy ő egy olyan játékos, aki beleillik a Bretford öltözőjébe. -mondta Thomas Frank Damsgaardról

Mikkel Damsgaard teljesen beleillik a Brentford kezdőcsapatába a TV2 Sport szakértője szerint. Fotó. TV2 Sport.dk
Mikkel Damsgaard teljesen beleillik a Brentford kezdőcsapatába a TV2 Sport szakértője szerint. Fotó. TV2 Sport.dk

A válogatottban is ezen a poszton érzi jól magát és itt a vedékezében is be tud segíteni anélkül, hogy elszenvedne egy “fizikális karambolt a Premier League meccsek során – mondta Mads Junker a Tv2 szakértője aki felvázolta Damsgaard helyét a Brentford kezdőjében.

Mathias Jensen volt a példakép

Nagyszerű volt követni (Mathias Jensent, a szerk.) fejlődését az FC Nordsjællandban. Edzéskultúrájából nagyon sokat tanultam.

Mindig keményen dolgozott, és rengeteg időt töltött a befejezések tökéletesítésével. Mathias határozottan nagy hatással volt rám és arra, ahogyan fejlődtem mint labdarúgó – mondta Damsgaard brentfordi csapattársáról.

Miután beszéltem Thomasszal arról, hogy én hogyan szeretek játszani, úgy gondoltam, hogy ez egy tökéletes ügylet lehet a számomra. Nagyon jó volt vele a futballról beszélgetni – mondta Mikkel Damsgaard a Brentfordnak adott interjúban. Ahol arról is beszélt, hogy milyen kihívásai voltak az olasz klubok által ismert védekezéssel kapcsolatban.

Nagyon fegyelmezett játék ott. Nem olyan nyitott, mint ahogy itt (Angliában, a szerk.), ahol gyorsabb is a tempó. Olaszországban fegyelmezettebb a játék, a védők is azok – mondta Mikkel Damsgaard.

Jó tapasztalat volt, sokat fejlődtem védekezésben, és támadásban is. Különböző dolgokat kell csinálnod, ha különböző védőkkel nézel szembe.

Kapcsolódó tartalom: