KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Estavana Polman beperli a Team Esbjerg csapatát

A Team Esbjerg és az Estavana Polman munkakapcsolata nem ért még véget, a nézeteltéréseik most már a bíróságon folytatódik. A dán Kézilabdázók Szakszervezete szerint a Team Esbjerg csapata megszegte az Estavana Polmannal kötött szerződést, mégpedig azzal, hogy kizárja őt az edzésekről. Ezért a játékos a Szakszervezet segítségével bíróságra viszi az ügyüket.

Hollandok egymás ellen, Lois Abbing (Odense) és Estavana Polman (Team Esbjerg). Fotó: Frank Cilius / Ritzau-Scanpix
Hollandok egymás ellen, Lois Abbing (Odense) és Estavana Polman (Team Esbjerg). Fotó: Frank Cilius / Ritzau-Scanpix

Mint ahogy már beszámoltunk róla a holland játékos februárban egy mérkőzésen arra hivatkozva, hogy nem áll készen a játékra nem lépett pályára edzője kérésére. Márciusban az Esbjerg úgy döntött, hogy “befejezi az együttműködést” Polmannal annak ellenére, hogy a játékos még a mai napig is szerződésben áll a klubbal, és ezt a szerződést most egy választott döntőbíróságon szeretnék rendezni.

Ezt Torben Vinther, a Kézilabdázók Szakszervezetének igazgatója erősítette meg a TV 2 SPORT-nak.

“Mint az sokak számára világos volt, Estavana és a klub között konfliktus alakult ki. Az Esbjerg úgy próbálta megoldani ezt a konfliktust, hogy kizárta őt az edzésekről és minden más lehetséges tevékenységből a csapat körül. Ez a játékosok szabványszerződése szerint nem megengedett” – mondja Torben Vinther.

Azt mondták neki, hogy nem vehet részt többé az edzéseken vagy más, a csapat körüli tevékenységekben. Vagy azt sem, hogy a meccseket a sérült játékosokkal nézze együtt. Fizioterápiát és gyógytornát ajánlottak neki – de mindezt csak egyedül végezheti. Ez nem megengedett ilyen formában“- tette hozzá az Szakszervezet igazgatója.

A klub természetesen nem ért egyet

A Team Esbjerg nem ért egyet a Kézilabdázók Szakszervezetének álláspontjával és a szerződés értelmezésével.

“Véleményünk szerint a Team Esbjerg Elitehåndbold A/S teljesíti az Estavana Polman felé fennálló szerződéses kötelezettségeit. Már egy ideje próbálunk megoldást találni arra, hogyan segítsük Estavana karrierjét, és ennek keretében felajánlottuk, hogy kiadjuk a játékos licencét is. – írja a klub sajtóközleményében.

A Team Esbjerg azt is hozzáteszi, hogy az üggyel kapcsolatban klubnak nincs további kommentárja.

Az év elején Estavan Polman egy rövid ideig tartó eltiltást kapott a klubjától

Konkrétan a Dán Kézilabda Szövetség szabványszerződésének 4.2. pontja az, amit a kézilabdázók szövetsége szerint a Team Esbjerg nem tart be.

A játékos köteles abban a csapatban játszani, amelyikkel szerződésben áll, függetlenül attól, hogy a mérkőzés egy hivatalos torna, edzőmeccs vagy kupamérkőzés része. A játékos jogosult az első csapattal edzeni, vagy azzal, ahová a játékos életkor szerint tartozik, így nem utasítható alacsonyabb osztályú csapatokkal való edzésre.

Az első látásra érdekes lehet az első mondat, hiszen a JydskeVestkysten szerint, Estavana Polman nem volt hajlandó pályára lépni egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen az év elején. Az ügyet egy kisebb eltiltással oldották meg, ami után az Esbjerg azt írta, hogy “a felek megállapodtak abban, hogy maguk mögött hagyják az incidenst, és együtt dolgoznak a klub érdekében”.

Estavana Polman a Team Esbjerg kispadján. Fotó: Frank Cilius / Ritzau Scanpix
Estavana Polman a Team Esbjerg kispadján. Fotó: Frank Cilius / Ritzau Scanpix
Megkapja a fizetését – de egyedül edz

Polman tehát február 7-én újra pályára lépett, de márciusban a klub úgy döntött, hogy befejezi az együttműködést a játékossal.

“Estavana Polmannal 2023. június 30-ig szóló szerződésünk van, és nem fogunk kilépni belőle. Megkapja a fizetését a szabályok szerint, de a gyakorlatilag egyénileg kell edzenie. Fizioterapeuta lesz mellette, hogy fizikális edzéseket végezzen, de nem lesz a csapat tagja. – mondta Bjarne Pedersen a klub elnöke

Tehát nem ülhet a csarnokban az első csapat többi tagjával?

“Estavana nem tagja az első csapat keretének, úgyhogy szerintem ez így érthető mindenki számára” -mondta az elnök.

A szerződés védi a játékosokat az “elszigetelődéstől”

Torben Vinther szerint azonban a szerződés még mindig érvényes, és ezért az Esbjerg megszegi a 4.2. pontot a Kézilabdázók Szakszervezete szerint.

“Figyelembe vesszük, hogy Estavanának még egy éve van hátra a szerződéséből, és kiindulási alapként azt szeretné, ha Esbjergben maradna. Ha ez nem lehetséges, akkor ki kell találniuk, hogyan lehet megszüntetni az együttműködést. Jelenleg Esbjerg olyan megoldást választott, amely nem tartható.”

A játékosok szabványszerződésnek ez a (4.2 pont-szerk) része pontosan azért van, hogy ellensúlyozza azt a helyzetet, amikor egy klubnak elege lesz egy játékosból, és kizárja őt, így a játékos háttérbe szorul, amíg annyira meg nem unja, hogy feladja, és keres mást megoldást. Ezért nemcsak Estavana Polmant szeretnénk védeni, hanem az összes többi kézilabdázót ettől a jelenségtől! – mondta Torben Vinther a Játékosok Szakszervezetének elnöke.

Az ügyeket várhatóan augusztusban tárgyalja a választottbíróság, ahol három megoldás lehetséges:

  • Team Esbjerg és Polman megegyezik a szerződésből való kivásárlás árában
  • Az Esbjerg és Polman megállapodnak egy másik klubhoz történő átigazolásról (vásárlás vagy kölcsönadás)
  • Esbjerg és Polman kibékülnek és újra együtt dolgoznak

Ez is érdekelheti: