KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A kézilabdázás legendája most már ácsokat, asztalosokat és tanulókat irányít

Jan Pytlick a kézilabdapályát a mobil irodára és az építési területekre cserélte fel. A dán női kézilabda-válogatottal számos érmet nyert edző célja, hogy egészségesebbek legyenek a munkások, ezáltal csökkenjen a betegszabadságok száma.

Jan Pytlick Fotó / Kiemelt kép: Michael Drost-Hansen
Jan Pytlick Fotó / Kiemelt kép: Michael Drost-Hansen

Sydney, 2000

Odense, 2023

A Lederstof. dk nevezetű magazin egy hosszabb interjút készített a dánok sikeredzőjével arról, hogy a vezetői képességeit mennyire tudja kamatoztatni a civil életben egy kemény munkahelyi környezetben.

„Az egymáson való viccelődés szokványos, ezt jómagam is ismerem a kézilabdázásból, de tudnod kell, hol a határ.” – nyomatékosítja Jan Pytlick a munkahelyén. Fotó: Michael Drost-Hansen
„Az egymáson való viccelődés szokványos, ezt jómagam is ismerem a kézilabdázásból, de tudnod kell, hol a határ.” – nyomatékosítja Jan Pytlick a munkahelyén. Fotó: Michael Drost-Hansen
„Az építőiparban gyakran kell nyomás alatt és határidőre dolgozni. A feladatom, hogy konkrét javaslatokkal álljak elő a csapatmunkával és az egymás közti kommunikációval kapcsolatban, így a feszítettebb helyzetekben jobb lesz a csapategység.” – mondja Pytlick. Fotó: Michael Drost-Hansen

Erős értékeket kell építenünk

Jan Pytlick / HR-munkatárs és coach

A legkisebb részlet is lényeges

Hogy az apró változtatásoknak is óriási hatása lehet, azt máris bizonyította új munkahelyén. Korábban a munkások csoportjai nagyon elkülönültek, de egy kurzus során Jan Pytlick megkérte az adminisztráción dolgozókat, hogy étkezzenek közösen az ácsokkal és az asztalosokkal, kezdetnek hetente egyszer.

Meg kell tanulnunk csapatként dolgozni

Mi az, amit át lehet ültetni a kézilabdázásból?

„Mint coach és HR-es, már nem az alapján ítélnek meg, hogy az adott héten győztünk, vagy veszítettünk, de ez a feladat is az emberekkel való foglalkozásról és a csapatmunkáról szól. Arról, hogy a lehető legjobban teljesítsenek.” Fotó: Michael Drost-Hansen

Külön odafigyelünk, hogy jó legyen a légkör

Jan Pytlick maga is szakképzett kőműves, aki annak ellenére emlékszik a helyenként jelenleg is meglévő durva hangnemre, hogy már jó ideje nem dolgozott építkezésen. Ez nyomasztó érzést kelthet a fiatalabbakban.

Fel akarom rázni a macsó kultúrát

Küzdelem a legtehetségesebb fiatalokért

Jan Pytlick ezt úgy foglalja össze, jókedvűen jönnek be az emberek dolgozni, vagy nem.

Végül interjúnk résztvevőinek hasznos gondolatai

Jan Pytlick legfontosabb vezetési tanácsai:

 1. Arra koncentrálj, amiből energiát meríthetsz. A napraforgó olyan növény, amely követi a nap mozgását. Számomra ez jól illusztrálja, hogy emlékeztessem magam arra, hogy közvetlenül az energiaforrásokra fókuszáljak.
 2. Ragaszkodj önmagadhoz és az értékeidhez. Fontos, hogy minden reggel bele tudjak nézni a tükörbe, ezért foglalkozok azzal, hogy ki tudjak állni magamért és az elképzeléseimért.
 3. Alakíts ki egy kultúrát, ami az együttműködésre épül. Egy csapat vezetésének alapja, hogy létrehozzunk egy közösséget, akik összedolgoznak és a közös célért küzdenek.
 4. Szokj hozzá a kényelmetlen helyzetekhez. A vezetők folyamatosan nyomás alatt vannak. Fontos, hogy megtanuljunk ezzel együtt élni és a feszült helyzetekben is teljesíteni, ahelyett, hogy megpróbálnánk kizárni azt.
 5. Ne felejtsd el megveregetni a vállakat. Add meg az elismerést, amikor kijár. Néha ehhez elég egy kis jel, a testbeszéd, máskor egy-két jó szó, hogy ez szép volt, jó munka. Ez nagyon sokat jelent.

Kim Birkeröd menedzseri útmutatója:

 1. Mindig profiként viselkedj, így a kollégáid, üzletfeleid és megrendelőid is ekként fognak kezelni.
 2. Tartsd magad a szabályokhoz és a megállapodásokhoz, így sok belső és külső konfliktust kerülhetsz el.
 3. Légy emberséges és segíts másoknak, amikor rászorulnak, így te is számíthatsz majd segítségedre, amikor neked van rá szükséged.
 4. A szerencse ritkán jön magától, minden ember a saját sorsának kovácsa.
 5. Mint vezető, mindig tartsd szem előtt a közösség érdekeit, így építhetsz erősebb céget.
 6. Mindig támogasd alkalmazottjaid, akkor is, ha hibát követnek el, de természetesen ne forduljon elő többé.

Forrás: https://www.lederstof.dk/nu-coacher-haandboldlegenden-toemrere

Roland Buzas

Kapcsolódó tartalom