KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Lemondanak a kupakalandról a dán kézicsapatok

Már hárman is visszamondták a lehetőséget.


A dán női bajnokság 4. és 5. helyén végzett Silkeborg-Voel ésKøbenhavn Håndbold elvileg jogot szerzett az indulásra, de egyikük sem él vele.

Úgy tűnik, vannak csapatok ahol a józan ész győzedelmeskedik, emiatt bajban is van a Dán Kézilabda Szövetség, ugyanis nem tudja, kit jelöljön az EHF-kupát felváltó második számú európai kupasorozatra, az Európa Ligára.

Randers HK is nemet mondott az Európa Liga indulásra.Fotó: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

A dán Tv2 megszólaltatta a koppenhágai klub tulajdonosát. Kim Mikkelsen elismerte, gazdasági okok vezettek ahhoz, hogy lemondjon a lehetőségről.

„Vérző szívvel, de felelősségteljes vezetőként a helyes döntést kell meghoznunk a koppenhágai kézilabda számára” Az EHF átvette a sorozat kereskedelmi jogát, így a kluboknak nagyon kevés lehetősége maradt a bevétel generálására” – mondta.

Amelett, hogy behatároltak a bevételi lehetőségeink, az EHF extra feltételeket is támaszt az induláshoz, mint például LED-fal a kapuk mögött, csoportmeccseknél kék pályaborítás és a livestream-lehetőség bizosítása minimum három kamerával a csarnokban”.– folytatta a koppenhágai klub tulajdonosa.

A szövetség ezért újabb kluboknak kínálta fel a nemzetközi szereplés jogát, megkereste az Aarhus Unitedet, a Randers HK-t és a Nykøbing-Falstert is az ajánlattal.

Lehetőséget kell biztosítanunk arra, hogy felmérjék az anyagi vonzatokat. De igyekezniük kell, hiszen csütörtökön be kell számolnunk az EHF-nek, kikkel szeretnénk indulni” – nyilatkozta Frank Smith, a Dán Kézilabda Szövetség versenyigazgatója

A TV2-nek Henrik Schaar, a Randers HK elnöke elárulta, a klub úgy döntött, hogy visszautasítja a szövetség felkérését.

Figyelembe véve a szezonban megtett utat, azt kell mondanom, hogy egy európai kaland megkezdése pénzügyileg nem lenne felelős magatartás. Ha gazdaságilag minden rendben lenne, akkor vonzónak tartanánk, de a mostani helyzetben pénzügyi szempontból egyszerűen nem tudom megvédeni” – mondta.

Az Aarhus United igazgatótanácsának elnöke, Mads Winther megerősítette, hogy megkapta az ajánlatot, de nem kívánta azt kommentálni. A Nykøbing-Falsterrel nem tudta felvenni a kapcsolatot a Tv2 portál.

A szövetség részéről Frank Smith hangsúlyozta, hogy a pénzügyi helyzet miatt tiszteletben tartják a nemleges válaszokat is. 

Abban nem vagyunk érdekeltek, hogy kockáztassuk a klubok csődbe jutását, az a lényeg, hogy a fenntarthatóságot tartsák a szemük előtt és ésszerű döntéseket hozzanak. De természetesen szeretnénk, ha valóban képviseltethetnénk magunkat” – tette hozzá.

Frissítés: Csütörtök délelőtti információ szerint, a Nykøbing Falster vállalja az indulást, az Arhus United nem.

Kiemelt kép:Fotó: Henning Bagger / Ritzau Scanpix