KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Megkönnyezték az olimpiai kvótát a norvég klasszisok

Lehet, még saját mérkőzése során sem élt át olyan izgalmakat soha a norvég női kézilabda-válogatott, mint vasárnap a Montengró-Románia összecsapás közben.

Norvégia kijutott az Olimpiára Fotó: Aleksandar Djorovic
Norvégia kijutott az Olimpiára. Fotó: Aleksandar Djorovic

A világ egyik legjobb csapata, a friss Európa-bajnok ugyanis olyan helyzetbe került, hogy nem a saját kezében volt a sorsa az olimpiai kvalifikációt illetően.
Thorir Hergeirsson együttese óriási meglepetésre 28-23-ra kikapott pénteken Montenegrótól a podgoricai selejtezőn, és ugyan szombaton 29-24-re legyőzte Romániát, nem lehetett teljesen nyugodt.

A vasárnapi meccs előtt még négy forgatókönyv volt:
  • ha Montenegró nyer vagy döntetlent játszik Románia ellen, akkor Norvégia továbbjut
  • ha Románia legfeljebb négy vagy hatnál több góllal nyer, akkor Norvégia továbbjut
  • ha Románia öt góllal nyer, akkor a szerzett gólok száma dönti el a továbbjutás sorsát (ha a románok legalább 30-at dobnak, továbbjutnak)
  • ha Románia a 29-24-re nyer, akkor Norvégia és Montenegró között sorsolás dönt a továbbjutásról.

A románok végül csak három góllal, 28-25-re nyertek, így Norvégia – ha csak gólkülönbséggel is, de – kvalifikálta magát a tokiói játékokra.

Norvégia már hazafelé tartott a mérkőzés idején, és nem tehetett mást, mint reménykedett. Amikor a második félidő vége felé Románia három góllal vezetett, nagy volt a pánik, de végül sikerült kiszurkolni a továbbjutást.

„Nagyon régen történt, hogy megkönnyeztem egy kvalifikációt. Őrült boldog és nagyon-nagyon megkönnyebbült vagyok. De Románia és Montenegró mérkőzése valóban túl izgalmas volt” – mondta Katrine Lunde a norvég TV2-nek.

„Ez volt a legnehezebb selejtezős csoport, a többi mint valami Donald kacsa torna lett volna, de most nem is lehetnék boldogabb” – tette hozzá Thorir Hergeirsson, miközben karjait a levegőben nyújtva kisebb győzelmi táncot lejtett.

„Őszintén mondom, borzasztó volt, hogy egészen a meccs végéig nem lehettünk biztosak a továbbjutásban. De jelenleg ez a legjobb érzés a világon” – nyilatkozta Camilla Herrem, aki elismerte, megkönnyezte a kvótát.

„A legidegtépőbb és a legjobb érzés, amit valaha is átéltem egy kvalifikáción” – mondta Stine Bredal Oftedal, a válogatott csapatkapitánya.