LABDARÚGÁS

Történelmi siker küszöbén: a magyar válogatott a 2024-es Eb-én

A magyar futballválogatott olyan tettre készül, amelyre 52 éve nem volt példa: egyenes ágon kijutni az Eb-re. Ehhez egy pont is elég lenne a fennmaradó két mérkőzésből: november 16.-án a bolgárok ellen idegenben és három nappal később, már hazai pályán Montenegró-val szemben.

A jelenlegi állás szerint Magyarország vezeti a G csoportot 14 ponttal, 1-el megelőzve a szerbeket. Tehát még arra is elég nagy esély van, hogy az eddig veretlen magyar válogatott csoportelsőként jusson ki a németországi tornára.

Vannak viszont izgalomra adó okok is: nem kevés a sérült játékos a Marco Rossi vezette együttesben, ami kibillentheti a csapatot a ritmusából. Kinek a játéka kétséges és milyen stratégiával lép majd a nemzeti tizenegy pályára? Milyen opciók jönnek ki a matekozásból? És egyáltalán, milyen utat járt be a magyar válogatott, hogy idáig eljusson? Többek közt ezekre a kérdésekre fogunk választ adni ebben a cikkben, vendég szakértőnk, Kollár Aladár segítségével.

Az Európa bajnokság 2024 selejtező eredményei – az út Németországba

Magyarország menetelése Németország felé még 2022-ben, a Nemzetek Ligájában kezdődött el, ahol egy szuper erős csoportban, a németekkel, olaszokkal és angolokkal hozta össze a sors a gárdát. Végül mindenki meglepetésére csoportmásodikként végeztek Marco Rossi-ék és ennek köszönhetően az Európa bajnokság sorsolásra, először a történelemben, első kalapba került a csapat. Ennek köszönhetően matematikailag nagyobb esély volt arra, hogy gyengébb együttesekkel kerüljön egy körbe a magyar társulat. Végül ez így is lett, ahol a G csoport tagjaként kötöttek ki, Montenegró, Szerbia, Bulgária és Litvánia mellett.

A nyolc mérkőzéses csoportkörből mostanra már hatot lejátszottak, a következő eredményekkel:

 • 2023 március 27-én, az Euro 2024 selejtező első meccsén, a bolgárok ellen a Puskás Stadionban 3-0-al bravúrozott a válogatott, Vécsei, Szoboszlai és Ádám góljaival.
 • Június 17-én idegenben Montenegró ellen csak egy 0-0-ás döntetlent sikerült elérni.
 • Június 20-án otthoni pályán a litvánokat 2-0-ra győzték le, Varga és Sallai góljaival.
 • Szeptember 7-én Belgrádba látogatott a csapat és ott sikerült megszerezni a nagyon fontos három pontot, Varga és Orban góljaival, amelyek annulálták Szalai öngólját, ami a tizedik percben esett. 1-2 lett a meccs végeredménye.
 • Október 14-én jött a visszavágó a szerbek ellen, ezúttal már a Budapesten. 2-1-re sikerült másodszor is megverni a déli szomszédokat.

Ezek után a G csoport így néz ki:

 1. Magyarország – 14 pont
 2. Szerbia – 13 pont
 3. Montenegró – 8 pont
 4. Litvánia – 6 pont
 5. Bulgária – 2 pont

A meccsek, amelyek még hátra vannak:

Ezekből a mérkőzésekből kétségkívül a Montenegró elleni lesz a keményebb, ami egyben az Euro 2024 selejtező záró mérkőzése a válogatott számára.

Matekozás – milyen opciók maradtak?

Ahogy az már említésre került, egy pont is elég a fennmaradó két mérkőzésből, hogy meglegyen az áhított direkt továbbjutás. De mi van ha nem sikerül a pontszerzés? Milyen kombinációk léteznek a továbbjutásra? Nézzük az opciókat:

 1. A legrosszabb verzió: ha mindkét meccsen veszít a válogatott, Montenegrónak és Bulgáriának legalább 11, illetve 5 pontja lesz. Bulgária már nem tud továbbjutni ebben a körben, tehát őket tegyük most félre. Ha Montenegró megnyeri a litvánok elleni meccset is, akkor összesen 14 pontjuk lesz, ami egyenlő lesz a magyarokéval. Ebben az esetben az egymás elleni pontszerzés a döntő, ami Montenegró-t tenné a magyarok elé. Viszont ha egy időben a szerbek is nyernek, akkor ők lesznek a csoportelsők, a magyarok pedig a harmadik helyre csúsznának le, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben már csak a pótselejtezőkön keresztül sikerülhet majd a kijutás.
 2. A közepes verzió: ha marad minden, ahogy a fenti elképzelésben, de ezúttal Szerbia veszít vagy ikszel, akkor Magyarország továbbjut másodikként.
 3. Az elégséges verzió: ha legalább egy ikszet sikerül kicsikarni, akkor megvan a továbbjutás 15 ponttal és még akár csoportelsőként is, ha Szerbia nem nyeri meg a saját meccsét. 
 4. A szerencsés verzió: Ha Montenegrónak nem sikerül mindkét meccsén három-három pontot szerezni, akkor biztos, hogy a magyarok és szerbek jutnak tovább, függetlenül attól, hogy mit játszanak.
 5. A legjobb verzió: ha mindkét meccsén nyer a csapat, akkor biztosan csoportelsőként jutna tovább.

Esélyek összegzése:

 • Litvánia már kiesett és Bulgária csak a pótselejtezőkben reménykedhet. 
 • A szerbeknek muszáj három pontot szerezni, hogy biztosak legyenek a direkt továbbjutásban, bár ez akkor is sikerülhet ha veszítenek, viszont ebben az esetben a sorsuk nem a saját kezükben van. Viszont, a direkt továbbjutás elvesztése esetén is garantált helyük van a pótselejtezőkben.
 • Montenegrónak kétszer is nyernie kell, ha esélyes akar maradni és csakis egyenes ágon mehetnek tovább, a pótselejtezőkbe már nem tudnak bekerülni.  
 • Ha minden szakad, Magyarországnak kvázi bevédett helye van a pótselejtezőkben, de a szerbektől eltérően ez matematikailag mégsincs teljes mértékben garantálva.

Ebből kifolyólag Marco Rossi-ék és a Dragan Sztojkovics vezette szerb gárda a legesélyesebb a továbbjutásra. De a futball attól futball, hogy semmi se biztos, ezért itt még lehetnek nagy meglepetések – mindenesetre izgalomból nem lesz hiányunk és lesz még itt mit megvitatni, illetve elemezgetni.

Szurkolás magas szinten – tippek, elemzés és nyereség 

A futball egyik szépsége abban rejlik, hogy a szurkolók számára nemcsak a meccsek nézése létezik, hanem ott van még az elemzés, az egymás közötti vitázás és persze a kimenetelek megtippelése is. Azok számára, akik magabiztosnak érzik magukat ezen a területen, a fogadás mindig is jó pálya volt arra, hogy nemcsak megmutassák képességeiket, de közben pénzt is keressenek. A jó hír az, hogy vannak olyan szolgáltatások is, amelyek ebben segítenek.

A MightyTips Magyar sportág és sportfogadás tippek stábja, ellenben sok fizetős oldallal szemben, ingyen útmutatások tömkelegét biztosítja a tudnivágyók számára, legyen az a legjobb és legmegbízhatóbb bukmékerek listája, az egyes sportok fogadási ismertetői, vagy az aktuális sporteseményekre vonatkozó tippek. Ezek a tanácsok természetesen végig fogják követni az egész Eb sorozatot, ezért érdemes az oldalra látogatni már most, hogy képbe legyünk a várható fordulatokkal kapcsolatban.

Sérülések – a nagy rizikófaktor

A magyar válogatott számára a két fennmaradó mérkőzésen a legnagyobb rizikófaktor a sérülések nagy száma. Úgy tűnik jelen pillanatban, hogy nem lesz kerettag Willi Orban, Sallai Roland, Fiola Attila, Schäfer András, Kleinheisler László és Varga Barnabás.

Mellettük kérdéses Dibusz Dénes és Botka Endre játéka is. Sok fog függeni attól, hogy Rossi mester hogyan sakkoza ki a meglévő keretből azt a formációt és taktikát, amelyek a legjobban fognak passzolni Bulgária és Montenegró ellen.

Összegzés – Európa bajnokság sorsolás?

Kétség nem fér hozzá: Magyarország labdarúgó válogatottja történelmi teljesítmény előtt áll. Azt is nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az Európa bajnokság 2024 selejtező köre eddig egy nagy siker volt. A rizikófaktorok ellenére a csapat esélyei jobbak bármelyik más gárdánál, hogy egyenes ágon kijusson, illetve első helyen végezzen.

Szoboszlai Dominikék már akár november 16.-án eldönthetik a sorsukat, de legkésőbb három nappal később biztosan ki fog derülni, hogy álom vagy rémálom következik. Persze egy kis túlzással, mert végső soron a pótselejtezőkbe való bejutás is szinte biztos, de ilyen meneteles után, ahol a remények ilyen magasra szálltak, illene a szép befejezés. Reméljük, hogy nemsokára a nagy izgalom már nem a kijutásról fog szólni, hanem a következő etapról, ami nem más, mint az Európa bajnokság csoportjainak a sorsolása.

Kiemelet kép: A képek a pixabay.com és az unsplash.com oldalról származnak.