KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Új norvég sztárcsapat szerveződik, Sagosen hazatérhet

A norvég első osztályban, a REMA 1000-ligában szereplő trodheimi Kolstad csapatának nagy terve van egy topcsapatot szeretne összehozni. A norvég TV2 értesülései szerint a klub több, külföldön játszó norvég válogatott játékost is megkeresett, így Sander Sagosen is a kívánságlistájára került.

Sander Sagosen a norvég válogatott és a Kiel sztárja is a Kolstad álmaiban szerepel. Fotó: Sergei Grits / AP
Sander Sagosen a norvég válogatott és a Kiel sztárja is a Kolstad álmaiban szerepel. Fotó: Sergei Grits / AP
Álmok és komoly tervek

„Tudom, hogy most sok pletyka terjed, de nem mondhatok róluk semmit. De az az álmunk, hogy hazahozzuk Sander Sagosent ” – mondta Jostein Sivertsen, Kolstad vezérigazgatója.

„Vannak álmaink, elképzeléseink és ambícióink. A cél az, hogy 2024 -re Norvégia legjobb férfi kézilabda klubja legyünk. Ezért dolgozunk, és az intézkedéseink is ennek megfelelően történnek.

Sagosen pozitívan tekint a projekt felé

A kézilabda Erling Braut Haalandja Sander Sagosen – akinek jelenleg hároméves szerződése van a német Kiellel – 2014-óta játszik külföldön, három évet töltött a dán Aalborgnál, három évet a PSG-nél, így nyilatkozott a norvég csapat terveiről.

„Merész gondolat és vicces álom. Én Trondheimből származom, és persze ez egy álom, de sok mindennek kellene történnie, hogy a terv valóra váljon. A Kiellel szerződésem van 2023 -ig, de senki nem tudja, mit hoz a jövő. Mindannyiunk álma, hogy valami nagy dolgot tudjuk létrehozni Norvégiában a Kolstaddal” – mondta.

Mi kell hozzá, hogy ez létre jöjjön?

„Ahol most tartok a kézilabda-karrieremben , a norvég bajnokság nem elég számomra. Minden évben meg szeretném nyerni a Bajnokok Ligáját, ezért egy olyan klubban kell játszanom, amelynek ugyanilyen ambíciói vannak. Ha ezek a dolgok a helyükre kerülnek, és a Bajnokok Ligájában versenyképes csapat lesz, akkor mindenképpen eljöhet ez a pillanat. Akkor majd szívesen megállok Jostein irodájának ajtaja előtt és bátran bekopogok” – tette hozzá Sagosen, aki decemberben Bajnokok Ligáját nyert a Kiellel.

Az idei szezon előtt az édesapja, Erlend Sagosen a Kolstad edzőcsapatának tagja lett, de nem azért, hogy hazahozza a fiát, hanem azért, hogy új Sander Sagoseneket neveljen.

Erlend Sagosen (jobbra), fiával Sanderrel beszélget egy válogatott mérkőzés után. Fotó. Lise Åserud / NTB.
Erlend Sagosen (jobbra), fiával Sanderrel beszélget egy válogatott mérkőzés után. Fotó. Lise Åserud / NTB.

Ugyan a Kolstad három vereséggel kezdte a bajnokságot, de a klub ambíciói nem csökkentek.

Van rövid és egy hosszú távú tervünk is” – magyarázza Jostein Sivertsen, aki szerint még csak álomról lehet beszélni, hiszen sok a bizonytalanság.

A TV2.no szakértője, Bent Svele szerint az, hogy a Kolstad megkezdte a vadászatot, sokkal több, mint pletyka. Nem meglepő, hogy a kártyákat egyelőre nem szeretnék kiteríteni a klubvezetők.

Edzői poszton sem adnák alább

„Messze vannak még az aláírt szerződésektől, de azt nagy bizonyossággal tudjuk, hogy a legjobb játékosokkal felvették a kapcsolatot” – mondta Svele, aki szerint a kiszemeltek között van a felnsburgi Magnus Abelvik Röd és a magdeburgi Magnus Gullerud is. De rajtuk kívül még néhány norvég és izlandi válogatott játékos van célkeresztben.

„Ez egy nagyon izgalmas és nagyon ambiciózus projektje a klubnak, de a megvalósításhoz óriási összegekre lesz szükség, amit a norvég klubkézilabdában eddig még nem láttunk. Éppen ezért érdekes lesz látni, hogy a Kolstad képes-e elérni ezt. A kulcs persze az, hogy Sander Sagosen hazatérjen” – tette hozzá.

Az edzői posztra a kiszemelt nem más, mint a trondheimi származású Christian Berge, a jelenlegi szövetségi kapitány. Azonban őt 2025-ig szerződés köti, a norvég szövetség pedig ellenzi, hogy mellette klubfeladatokat is ellásson.

Berge nem akar semmit mondani a TV2-nek az esetről, de úgy gondolja, hogy a norvég kézilabda számára izgalmas és nagyszerű, amit a Kolstad kigondolt.

A pletykák eljutottak a Norvég Kézilabda Szövetség főtitkárához, Erik Langerudhoz is.

„Igen, hallottunk róla, de Berge szövetségi kapitány és ez száz százalékot kíván. Ha egy válogatott kapitány mást szeretne tenni a szerződése lejárta előtt, akkor azt meg kell vitatnunk. De ez most nem téma” – mondta Langerud.

Kapcsolodó tartalom: