KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Landin örül a következő évben életbe lépő új szabálynak

A dán férfi kézilabda-válogatott kapusa, Niklas Landin pozitívan értékeli a következő évben életbe lépő az új szabályt, míg Daniel Svensson a dán tv2 Sport szakértője számos problémát vél felfedezni.

Niklas-Landint karrierje során sokszor fejbelőttek már. Fotó-Anne-Chrsitine-Poujoulat / Ritzau-Scanpix.
Niklas-Landint karrierje során sokszor fejbelőttek már. Fotó-Anne-Chrsitine-Poujoulat / Ritzau-Scanpix.

Ha van valami, ami nagyon feldühíti Niklas Landint az az, ha fejbe lövik. Valójában ez érthető is, ezért a segítség már úton is van.

A tervek szerint 2022 nyarától új szabály jön, amely két percet ad a mezőnyjátékosoknak, ha azok annak ellenére lövik fejbe a kapust, hogy nem szabálytalankodtak ellenük. Teljesen mindegy, honnan érkezik majd a lövés, szélről, kontrából vagy esetleg büntetőből.

Niklas Landin üdvözli az új szabályt

“Csak örülni tudok ennek. Vannak esetek, amikor senki nem ér hozzá a lövőhöz, és nem látom értelmét, miért kell a kapus fejét célozni ilyenkor. A játékosok olyan jól képzettek manapság, hogy könnyen tudják irányítani a labdát” – mondja Niklas Landin.

Niklas Landin fájlalja az orrát miután fejbelőtték a világbajnokságon. Fotó: Anne Christine Poujoulat / Ritzau Scanpix
Niklas Landin fájlalja az orrát miután fejbelőtték a világbajnokságon. Fotó: Anne Christine Poujoulat / Ritzau Scanpix
A bírókat nem segíti az új szabály

A kapusok részéről persze érthető az elégedettség, hiszen óvni szeretnék őket, de a játékvezetőknek ezzel egy újabb probléma forrása keletkezik. A szabály betartatása nehéz feladatnak bizonyulhat, hiszen több szempontot is mérlegelniük kell majd.

“Ez újabb fejtörést okoznak a bíróknak. Majd mérlegelniük kell, hogy a kapust valóban eltalálták-e, és hol is pontosan. Kicsit izgalmas és érdekes lesz látni azt miként fognak megbirkózni a feladattal” – mondta Niklas Landin a dán férfi kézilabda-válogatott kapusa.

Daniel Svensson, aki a TV 2 SPORT kézilabda-szakértője, szkeptikusabb.

“Azt hiszem, ez egy olyan szabály, amelyet a bírók rendkívül nehezen fognak végrehajtani. Lesznek olyan bonyolult szituációk, amelyeket őrülten nehéz lesz kezelni” – értékeli a szakértő.

Hangsúlyozza, hogy sokat kell tenni a játékosok védelme érdekében, ugyanakkor több problémát is lát a szabállyal.

“Kérdés, hogy mit értünk azon, hogy mikor lőtt tisztán a játékos? Akár egy kis lökés a csípőn is jelentősen megváltoztathatja a lövés irányát. A kapusok is elég sokat tudnak mozogni, így el is találhatják őket. Nehéz dolgom lesz ezzel a szabállyal” – mondja Daniel Svensson.

Többen is abbahagyták a kézilabdát, mert fejbe lőttek őket.

Az utóbbi időben a fejlövések többször is végzetes következményekkel jártak, Több dán profi kézilabdázó is emiatt hagyta abba a játékot és fejezte be a karrierjét. Íme néhányan közülük:
– Sören Westphal
– Jonas Hansen
– Hanna Daglund

A fejlövések szabálya mellet az IHF két másik szabályon is gondolkodik, amelyeket be kell vezetni a kézilabdába.

– A passzív játéknál a megengedett maximális passzok száma hatról négyre csökken.
– A gól utáni kezdódobásnak már nem a kezdőkör közepén kell megtörténnie, hanem bárhol a 3,5-4,5 méter átmérőjű középkörben. Ugyanakkor az kezdő dobást végrehajtható a játékos futása közben is elvégezheti. A kezdődobás során egyetlen ellenfél sem tartózkodhat a középső körben, de a körön kívül állhat.

Kiemelt kép: Anne-Chrsitine-Poujoulat / Ritzau-Scanpix
Kapcsolódó tartalom :