EGYÉBKERÉKPÁRKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Eriksen edzője is segítette Jonas Vingeggardot és csapatát

A Tour de France győztes dán kerékpáros, Jonas Vingegaard és csapata a holland Jumbo-Visma, egy labdarúgó edző segítségét is igénybe vette a minél jobb eredmény elérése érdekében.

A Jumbo-Visma csapatának bemutatása Koppenhágában. Fotó: welovecycling.com
A Jumbo-Visma csapatának bemutatása Koppenhágában. Fotó: welovecycling.com

A Jumbo –Visma csapata két egymást követő évben is vereséget szenvedett Tadej Pogacartól. Ez a tény arra ösztönözte a holland csapatot, hogy egy új taktikát dolgozzon ki a szlovén kerékpáros legyőzésére.

2020-ban Tadej Pogacar az utolsó előtti etapon faképnél hagyta honfitársát Primoz Roglicot, tavaly pedig több mint 5 percet vert Jonas Vingegaardra. De erre az évre már megszületett a nyerő taktika. A Tour 11. etapján Rogliz támogatásával küzdött Vingegaard, Pogacar ellen. Az utolsó előtti hegynél mintegy 4 km-rel a cél előtt indított Vingegaard egy elszakadási kísérlete az üldözői elől, amire már Pogacar nem tudott válaszolni.- írja a dán tv2 sport

Erről nyilatkozott már maga Vingegaard is, hogy komoly taktikai elemek húzódnak meg a győzelme hátterében. Egyúttal köszöni Roglicnak is, hogy az egyéni ambicióit adta fel érte, és a csapat sikeréért.

De mégis mi köze az egésznek Erik ten Haghoz?

A Jumbo-Visma sportigazgatója, Merijn Zeeman elmondása szerint tanácsot kért honfitársától, Erik Ten Hagtól, aki a Manchester United menedzsere és egyben Christian Eriksen új edzője is.

„Aki sokat segített nekem, az Erik ten Hag. Teljesen más sportágból származik, de szerettem volna megérteni: Hogyan dolgozza ki a taktikát? Mi adja meg számára a sport esszenciáját? Mi rejlik a játékterv mögött? Többször volt alkalmam beszélni vele erről.” – mondja Zeeman a holland NSO TV-nek.

A beszélgetések hatására úgy döntött Zeeman és a csapat, hogy másképp kell megközelíteni a versenyt, és a csapat minden tulajdonságát ki kell használni.

Ha a csapatodban olyan nagyszerű versenyzők vannak, mint Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard és Steven Kruijswijk, különböző taktikákat is kitalálhatsz.

„A jó futballedzőknek is rendelkezésükre állnak jó futballisták, akikkel meccseket nyerhetnek. Terveket is készíthetünk, mert jó versenyzők állnak rendelkezésünkre.”– mondja Merijn Zeeman.

Folyamatos tanulás a táplálkozásban is

De a Jumbo Visma nem csak taktikai újdonságokat vezetett be, hanem a táplálkozást is megreformálta.

A kerékpárokon elhelyezett mérőműszerekkel, pedálban lévő nyomaték mérővel, időjárási adatok és a versenyző adatainak (súly, magasság, szerepkör) segítségével kiszámolják a szükséges kalóriamennyiséget. Természetesen ezt az adathalmazt feldolgozó algoritmust, folyamatosan javítják, de így is 82%-os pontossággal állapítja meg az eredményeket, a korábbi manuális 52%-os eredményhez képest.

Asker Jeukendrup, a Jumbo – Visma táplálkozási tanácsadója korábban minden versenyzőre külön táblázatot vezetett, de az új rendszer nagyon sokat segített:

„Nagyon időigényes folyamat volt a táblázat készítés, és ráadásul egyszerre csak 2 versenyzőre tudtam számolni. Igyekeztünk fejleszteni a módszert, de az igazi előrelépés a Jumbo Foodcoach alkalmazás elindítása volt, ami elvégzi helyettünk a számításokat és azt is megmondja, milyen ételekkel vihetik be a versenyzők az optimális mennyiségű tápanyagokat. A Jumbo nagyszerű partner ebben, és mi folyamatosan fejlesztjük az applikációnkat.”

Jonas Vingeggard csapatánál használt táplálkozásról részletesebben a welovecycling.com portál is beszámolt.

A holland csapat által használt applikáció innen tölthető le.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jumbo.foodcoach

https://apps.apple.com/hu/app/jumbo-foodcoach/id1486068608?l=hu

Kapcsolódó tartalom:

Szerző: Gál Sándor