KERÉKPÁR

A Team Rynkeby sztori, Dánia legnagyobb sport jótékonysági szervezete.

Lehet-e annál jobb érzés, amikor arra gondolsz, hogy szeretnél tenni valamit a saját egészségedért és támad egy váratlan, egy igazán vad, extrém ötleted, ami évekkel később Dánia legnagyobb sport jótékonysági szervezetévé válik. A Team Rynkeby sztori.

Egy csapat az 54-ből, akik elindultak Párizs felé a jellegzetes sárga bicikliken. Fotó: Team Rynkeby
Egy csapat az 54-ből, akik elindultak Párizs felé a jellegzetes sárga bicikliken. Fotó: Team Rynkeby
Bemutatjuk a Team Rynkeby kerékpáros jótékonysági szervezetet.

A kezdetek

2001-ben, Knud Vilstrup a dániai Rynkeby Foods (rostos üdítőket gyártó vállalat Dániában) dolgozója, erős dohányosként nem akart a cigarettáról leszokni, de a szervezete és a tüdeje jelzett, krónikus tüdőbetegséget állapítottak meg nála. Ezért valamit tennie kellett az egészsége érdekében, valami olyat ami jobb formába és kondícióba hozza, emellett még felejthetetlen élménnyel is jár.

A terve meg is volt, eltekerni Párizsba a Tour de France-ra és ott megnézni a befutót a Champs-Élyséesn.

Némi támogatást, pontosabban rostos üdítőket kért a vállalatától az akkori egyik igazgatótól Torben Møller-Larsen-től. Meg is érkezett a kért támogatás egy feltétellel, hogy az igazgató is vele tarthasson erre a kalandos útra. A cég még 50.000 dán koronával hozzá is járulna a túrához amennyiben összejön a minimum 11 jelentkező.

Egy évvel később, 2002-re összeállt egy lelkes amatőr kerékpáros csapat “Team Rynke” néven, 11 fővel és egy kísérő személyzettel egy mikrobuszban a 1200-km-es útra.

Az elsö csapat. Fotó: https://team-rynkeby.dk/team-rynkeby/team-rynkebys-historie.aspx
Egy vad ötletből valóság lett.

A Team Rynkeby tervében nem szerepelt az, hogy jótékonysági célként működjenek, de amikor hazaértek az első túráról 2002-ben, akkor 38.000 ezer korona többletük maradt, így úgy döntöttek a pénzt felajánlják az odensei kórház gyermek osztályának, ahol súlyos, rákos beteg gyermekeket kezelnek.

A rendkívül sikeres út tele volt kalanddal és sok-sok kihívással, amikor az ötletgazda élménybeszámolót tartott a Rynkeby gyár igazgatójának, kérte, hogy jótékonysági szervezetként álljon melléjük jövőben is.

A jótékonysági alapítványhoz egyre több és több amatőr kerékpáros csatlakozott az évek során.

2100 kerékpáros és 7 ország tagja a szervezetnek

Napjainkban a szervezet 2100 amatőr kerékpárost számlál, majd hozzájuk csatlakozik mintegy 500 önkéntes is. Hét országból, Dániából,Svédországból, Norvégiából, Finnországból,Izlandról, Feröer-szigetekről és Németországból indulnak el a csapatok Párizsba a Tour-de France-ra.

TEAM RYNKEBYS alapítvány adományai (donation) a kezdetektől.
Az adományok dán koronában értendők (1DKK=42HUF)


Mivel évről-évre nő a jelentkezések száma, ami több ezres létszámot eredményezne, így az indulókat 10 meghatározott pont alapján választják ki.

Több résztevevőt különböző okok motiválnak, de szemük előtt mindig egy cél lebeg, a rákos beteg gyermekek részére nyújtott segítség, adományok formájában.

Egyik indulójuk a norvég Arlid Østbon, kisfia a 6 évesen hunyt el rákban, 2012-ben, azóta ez lesz a 6. útja Párizsba. Ö a norvég csapat kapitánya, ez egy önként vállalat terápia számára, ezzel is megpróbálja feldolgozni kisfia elvesztését.

A célunk az, hogy egy szülő se veszítse el gyermekét rákban, mi megpróbálunk ezért tenni valamit-mondta a Team Rynkeby honlapjának.

A Team Rynkeby honlapján, illetve a közösségi médiákon bemutatott kis filmek alapján a történetük követendő példa lehet, más országok számára is. Reményeink szerint egyszer Magyarország is csatlakozik a Team Rynkeby csapatához.

Egy visszatekintő videó klip a tavalyi évről.

Forrás: Team Rynkeby honlapja illetve a közösségi oldalaik.

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!

Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!