KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Évekig ott lehet az elitben a portugál kézilabda

Az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését a portugál válogatott jelenti, amely a csoportmérkőzés során legyőzte a franciákat, a középdöntőben kiütötte a svédeket, és története egyik legjobb eredményét érheti el.

Rui Silva piros mezben. Fotó : Ole Martin Wold / Ritzau Scanpix

Hogy mi a titok? A dán tv2 összeállítása szerint a sportág iskolai rendszerben való tanítása, a korábbi spanyol-portugál gyarmati birodalomból származó atlétikus sportemberek, no meg az inspiráció, amit a labdarúgásból merített a kézilabda.

Való igaz, nem sok esélyt adtak a férfiválogatottnak az Eb-sorsolás után, hiszen egy csoportba került Franciaországgal és Norvégiával. Innen emberi számítás szerint nem juthattak volna tovább. Aztán mégis. A kérdés persze az, hogy ez csupán egy egyszeri, kiszaladt sikerszéria, vagy éppen jelzésértésű, hogy a következő évtizedben komolyan számolni kell az ibériai válogatottal is.

Tantárgy az kézilabda az iskolákban

A tv2.dk egy jól ismeret szakembert, Lars Walthert kért fel arra, hogy elemezze a helyzetet. A Ribe-Esbjerg 54 éves edzője játékosként a Sportingban és a Marítimóban is szerepelt, edzőként 2017-18-ban az FC Porto kézilabdacsapatát vezette. 

Portugáliában a kézilabda jelen van az iskolákban, a játékosokat abban a korban választják ki. Itt már látszik, kiben van bizonyos potenciál, kikre lehet építeni” – mondta a szakember. A portugál kézilabda jelenlegi sikere nem a semmiből bukkant elő, komoly munka és hosszú út áll mögötte.

A válogatott a 2018-as U20-as Európa-bajnokságon, majd a 2019-es U20-as világbajnokságon is elődöntős volt (végül mindkétszer a 4. helyen zárt), a játékosok közül pedig többen is előkelő helyeken zártak különböző statisztikákban. Hogy micsoda tartalékok vannak még: Diogo Silva például az Eb-n a legjobb játékos, a vébén gólkirály lett, de hiába játszik a Celjében, a felnőtt Európa-bajnoki keretbe nem fért be.

Portugália a honosítást sem veti meg, a jelenlegi keretben három olyan játékos is akad, aki Kubában született: a kapus Alfredo Quintana és a két beállós, Daymaro Salina, illetve Alexis Borges.

Amióta az FC Porto edzője voltam, tudom, hogy nagyon sok 15-16 éves játékos érkezik Kubából, Brazíliából és a Zöld-fokiszigetekről. Hosszú távú szerződéseket kötnek velük és megpróbálják továbbfejleszteni őket. A nagy válogatás eredményeként csak a legtehetségesebb húsz százalék marad, de az biztos, hogy hatalmas készlet van még a hátországban” – mesélte Walther.

A csapat egyik legnagyobb sztárja, a balátlövő Gilberto Duarte térdsérülés miatt nem is lehet ott az Eb-n, pedig ő a portugál tehetségfejlesztési módszer egyik csodálatos példája. Az eredetileg Zöld-foki Köztársaságból származó, majd honosított kézilabdázó 2007 és 2016 között Portóban játszott, azóta Európa legnagyobb csapataiban fordult meg: 2016-2018között a lengyel Wisla Plockot, 2018-2019-ben a spanyol Barcelonát erősítette, jelenleg pedig a francia Montpellierjátékosa.

A kézilabda 100 százalékban függ a futballtól.

Lars Walther

Portugáliában három nagy klub ural mindent: az FC Porto, a Sporting és a Benfica. Walther szerint a sportélet a labdarúgástól függ, ha ott megy a szekér, akkor a kézilabda is profitál belőle. 

A kézilabda 100 százalékban függ a futballtól. A kluboknál ugyanazok a szponzorok, így például a Porto kéziseinek nem is kell támogatókat keresniük, hiszen még a mezszponzorok is ugyanazok. A klub minden szempontból ki van téve a futballnak.”

Olyannyira, hogy sok mindent át is emelnek a labdarúgás rendszeréből: ilyen például a kölcsönszerződések világa.

Amikor edzőként dolgoztam Portóban, a klubnak volt a fő keretén kívül 17-18 olyan szerződéses játékosa, akik Portugália határain kívül játszottak. Például a francia bajnokságban, vagy kisebb hazai klubokban. Ez egy olyan gondolat, amelyet a futball világából vettek át: a kéziseket kölcsönadják a fejlődésük érdekében” – mondta Lars Walther.

Kiemelte, hogy a már fentebb említett Diogo Silva is így, kölcsönjátékosként szerepelt a Porto helyett most a szlovén Celjében.

Walther szerint az az évjárat, amely az utóbbi években hozta az utánpótlássikereket, hosszú évekre megoldja Portugália gondjait.

Kiemelt fotó: JOHAN NILSSON © Scanpix

Forrás: sport.tv2.dk

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!