KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Exklusív- Magyar tornászedző tanította a Liverpool sikeredzőjét

2018 őszén egy nagyon érdekes előadáson vettünk részt Dániában, Thomas Gronnemark, több dán és európai topklub szabadúszó bedobásedzője beszélt a munkájáról. 2018 nyarától a Liverpool FC-nél dolgozó “Throw-in”-tréner akkor még nem tudhatta, hogy pár hónappal később Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatja magát.

A modern labdarúgás, a topfutball minden héten bizonyítja, hogy a részletek mennyire fontosak lehetnek egy csapat sikerességében. Ezt ismerte fel Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője a 2017-2018-as szezonban, amikor látta. hogy a bedobások utáni játék nem méltó a csapathoz. Ebben a mutatóban 45,4% effektivitással csak a 18. helyen álltak a Premier League-ban.

Jürgen Klopp és Thomas Gronnemark. Fotó: www.thomasgronnemark.dk

Ekkor a német edzőnek beugrott, hogy a német Bild magazinban olvasott a dán Thomas Gronnemark munkásságáról: a szakember a bedobások hatékonyságát fejleszti Dániában, az FC Midtjyllandnál és a Viborg FF csapatánál.

Innen már maga az érintett meséli el a daniasport.hu-nak, hogyan lett “freelance throw-in” tréner több klubnál is a világon -többek között Ajax, az RK Gent, az RB Leipzig, és a Liverpool játékosai is az ö tanácsait követik.

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan lesz valakiből “Throw-in”- tréner, elmesélnéd, miként kerültél kapcsolatba a Liverpoollal?

“Igen, a családommal tartottam egy vidámparkba, amikor beugrottunk édességért egy kisboltba, de a bankártyámért vissza kellett menjek a kocsiba. Akkor láttam, hogy volt egy nem fogadott hívásom egy +44-es számról. Beültünk a kocsiba a családdal és visszahallgattam az üzenetrögzítőt. Nem hittem a füleimnek, Jürgen Klopp a Liverpool edzője volt az. Szeretett volna velem beszélni és kérte hívjam vissza. Ha nem a kocsiban ülök, biztosan hanyatt esek, úgy meglepődtem. Természetesen azonnal hívtam, de nem vette fel. Megkértem a családomat, halasszuk el a vidámparkot és induljunk haza. Az járt az eszemben talán életem legfontosabb megbeszélése lesz, nem lehetek éppen a hullámvasúton… Megértőek voltak, de nem telt el sok idő és útban haza felé Jürgen Klopp hívott is. A feleségem meglátta és felkiáltott, “Jürgen, Jürgen”! Lehúzottam egy kukoricatábla mellé, beszélgetünk és elmondta, talán tudnék nekik segíteni, és Liverpoolba invitált”- mesélte a dán edző.

Thomas leigazolása teljesen megváltoztatta a bedobásainkat

Jürgen Klopp

Biztosan sokan kérdezték már tőled, de hogyan lesz valakiből bedobásedző?

Fociztam, mint a többi fiú, de nem lettem profi labdarúgó. 19 évesen még játszottam a legjobb korosztályban olyanok ellen mint pl- Thomas Gravesen (Everton, Real Madrid). A sporttal nem hagytam fel, gyors voltam, így atlétikára váltottam, és 100,200 és 400 méteren a válogatottságig is eljutottam a 90-es években. A labdarúgás, a csapatsport azért nagyon hiányzott, egy kicsit a bokszéletbe is belekóstoltam, amellett, hogy élénken foglalkoztatott az a gondolat, miként lehetne fejleszteni magát a bedobást. Könyvtárakat jártam és könyveket kerestem, én magam jó voltam a bedobáshoz, de hogy másokat is megtanítsak, ahhoz nem találtam anyagot. Így és magam oktattam és csináltam kurzusokat, majd egy amatőr csapatnál kezdetem el dolgozni, később a superligás Viborg FF is kérte, vegyek részt az edzéseken. Miután egyre több gól született a bedobásokból, egy évvel később már az FC Midtjyllandnál kaptam lehetőséget. Itt is sikeres volt a munka. 16 éves bedobásedzői pályafutásom során az első években még csak a hosszú bedobásokra koncentráltam, de mára ez is teljesen megváltozott. Ez a játékelem a labdarúgásban mára már a taktika része lett, a pálya minden szegletében szervezettséget, gyakorlást igényel. Nekem erről egy filozófiám is van- hosszú, gyors és okos bedobás.

Világrekord is fűződik a nevedhez, amihez egy Dániában élő magyar tornászedző is hozzásegített, jól tudom?

Igen Matkócsik Ferenc Viborgban élő tornászedző tanított meg szaltózni, így tudtam világrekordot dönteni. Nagy-nagy köszönettel tartozom neki, hiszen megtanított egy több mint 100 kilős felnőtt embert labdával szaltózni. Nem volt könnyű dolga, azt elmondhatom. Majd tíz évig tartottam a világrekordot 51,33 méterrel, de pár hónapja megdöntötték ezt. Ferencnek, aki akkor a dán női tornászválogatottnak is a kapitánya volt, örök hálával tartozom ezért.

Egy remek videós összeállítást készített Thomasról a Tifo Football.

Liverpoolban hogyan fogadtak téged a játékosok?

Nagyon jól, és pozitívan, nyitottak voltak már az első találkozásunkkor. A 2018-vb után voltunk, a pálya szélen álltunk, szinte az egész keret ott volt az első edzésen, amikor Jürgen Klopp bemutatott. Bemutatkoztak, mindenki kiváncsi volt rám, elmondtam nekik, a statisztikai adatok alapján egy mérkőzésen 40-60 bedobás van. Azaz ha minden második bedobást elveszíti a csapat, és utána nem tudja irányítani a játékot, akkor az egy vasárnapi megyei csapat mérkőzésének statisztikájával lesz egyenlő. A játékosokon láttam az érdeklődő tekinteteket, aztán Klopp is átvette a szót. Elmondta, a 2017-2018 as szezonjuk jó volt, Bl-döntőbe jutottak a Premier League-ben is negyedikek lettek, de a bedobásaik igazán csapnivalóak voltak. ´A 18. helyen (!) végeztünk ebben a mutatóban, a 45,4%-ős hatékonyságon javítanunk kell. Több mint a felét elveszítettük a bedobásoknak, ezek után nem birtokoltuk a labdát, próbáltunk tenni ez ellen tenni, de nem jutottunk megoldáshoz, ezért megkértem Thomast, hogy segítsen nekünk, hiszen ő Dániában ezzel foglalkozik, igen eredményesen ´– mondta. Itt is, mint minden más munkahelyen az életben, fontos, hogy tudd motiválni a dolgozód, esetemben a játékosokat. Klopp beszéde is meggyőzte őket, igaz egy percig sem éreztem azt, hogy kételkedve fogadtak volna.

A honlapodon is rendkívül sok érdekességet találunk rólad. A Liverpool igazán sokat javult a bedobások hatékony kihasználásában a tavalyi évben.

Az első közös évünk során Bajnokok Ligáját nyertünk, a bajnokságban 45,4%-ról 68,4%ra emeltük a hatékonyságot, tehát már több mint minden második bedobásszituációt megtartunk, helyzetet alakítunk ki vagy esetleg gólt is rúgunk. A Premier League-ben a már említett 18. helyről az első helyre kerültünk. Nem vesztettünk el minden második bedobást és adtunk teret az ellenfélnek a gólszerzésre, javunkra fordítottuk a játék ezen elemét. Most már az ellenfelek nem érezhetik úgy, csak rúgjuk ki taccsra a labdát. Ebben az idényben, ugye ami még nem érte véget, 13 gólt rúgtunk a bajnokságban a bedobásokból. Sokat dolgozunk ezen, nem csak a hosszú bedobásokra kell gondolni, hanem a játékosok a pálya minden terültén való mozgását helyezkedéseket annak érdekében, hogy a labdát megtartsák, esetleg gólhelyzeteket alakítsanak ki. Három úgynevezett zónával, területtel dolgozok, amiben 40-50 lehetőség, variáció van. Egy-egy zónán belül lehet célzottan akár a labdatartásra, a támadás felépítésére és a gólszerzésre gyakorolni. Még a labdaszedők is tudják mit kell tenniük, amikor bedobás hoz jut a Liverpool, gyorsan kell adni a labdát a játékosoknak.

Honlapunkon már beszámoltunk dán edzőről, aki dolgozott külföldön is, de még Magyarországon nem vállalt munkát. Nyitott lennél esetleg egy magyar klub megkeresésére?

Természetesen szívesen foglalkoznék magyar klubokkal is. Munkám során eljutottam Belgiumba (Gent), Németországba (RB Leipzig), Angliába (Liverpool FC), Hollandiába (Ajax Amsterdam) és az Egyesült Államokba is (Atlanta United), ahol edzéseken vettem részt, mint “freelance throw-in” tréner. De előadásokat is szívesen tartanék akár kisebb kluboknak, amatőr csapatok edzőinek is, esetleg szövetségnek is, mint teszem azt több helyen a világon. Egy cél vezérel engem, hogy minden labdarúgó jobb legyen a bedobásoknál. Érdekes lenne egy magyarországi megkeresés, mert még sosem jártam ott. Az új honlapomon van lehetőség jelentkezni, írni nekem.Tartottam már online képzést is afrikai csapatoknak, de Ázsiából is érdeklődtek már.

A világ legfoglalkoztatottabb bedobásedző honlapja : www.thomasgronnemark.com

Thomas előadásai amellett, hogy nagyon szórakoztatóak igazán érdekes tényekkel is szolgál.
Rendelkezésünkre bocsájtott néhány érdekes adatott, mennyit tudott fejlődni egy-két játékos a segítségével.

Kian Hansen FCM( most FCN) 30,7 méterről 36,7m-re Andy Robertson (Liverpool FC) 19,80m-ről 27m-re javult. A tesztjei során nem csak a bedobás hosszúságát méri le, hanem a bedobással elérhető terület nagyságára is kiterjed a figyelme.

További érdekességek jelentett meg a róla a dán tv2-on a minap. Közel 57 webinart, interjút, előadást adott az utolsó hónapokban. Nepál, Vietnám, Tunézia, Nigéria, USA, Brazília és Kanada voltak a vonal túlsó oldalán, mindenki a munkásságára, a bedobások hatékonyságának növeléséről és a fejlesztés titkairól érdeklődtek.

A Liverpoollal szerződésben álló edző azt is elmondta, álma, hogy a dán válogatott stábjának is tagja legyen. Nekik nem tudna nemet mondani, mint azoknak a kluboknak, amelyek a Liverpool konkurenciát voltak, ezért nem segített nekik.

Kiemelet kép : Thomas Gronnemark /Twitter

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!