KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Thorir Hergeirsson kritizálja az olimpián használt labdát

Nagy küzdelemre késztette a magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnok Norvégiát a tokiói olimpia negyeddöntőjében: a skandinávok csak az utolsó tíz percben tudtak ellépni a vetélytárstól, és végül 26-22-re győztek. A mérkőzésen a győztes csapat összesen 15 technikai hibát vétett, és Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány ennek nagy részét az olimpián használt labda rovására írta.

Thorir Hergeirsson kritizálja az olimpián használt labdát Fotó: Bo Amstrup Ritzau Scanpix
Thorir Hergeirsson kritizálja az olimpián használt labdát Fotó: Bo Amstrup Ritzau Scanpix

Szerinte az utóbbi években egyre nagyobb a törekvés az olyan labdák használatára, amelyet vax nélkül is lehet használni. Ugyanakkor ha az ilyen labdáknál több ragasztót használnak, teljesen másképp működnek.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) már 2016-ban felvetette, hogy a vax fokozott használatát csökkenteni kellene. Hasszan Musztafa elnök szerint ugyanis túlságosan szennyezi a borítást.

„Musztafa elnök révén az IHF célja, hogy a kézilabdát vax nélkül játsszák. Hát… sokan hisznek a Mikulásban is…” – jegyezte meg Hergeirsson, aki úgy véli, hogy manapság nagyon más a labda, mint néhány évvel ezelőtt.

A Molten cég új, olimpiai labdáját a júniusi, franciaországi edzőtáborban próbálhatták ki először a norvég játékosok, de ettől még egyáltalán nem csökkent a vax mennyiségének használata.

„Ugyanannyi ragasztót használok, akár jó, akár rossz a labda” – mondta a VG.no portálnak a Győri Audi ETO játékosa, Veronica Kristiansen.

Veronica Kristiansen ugyan annyi vakszot használ minden labdánál. Fotó: IHF
Veronica Kristiansen ugyan annyi vakszot használ minden labdánál. Fotó: IHF

A magyarok elleni mérkőzést szokatlan mennyiségű hiba jellemezte. Stine Bredal Oftedal például ötször is rosszul passzolt, szerinte ragasztócsomók képződtek a labda felületén, és ez teljesen megváltoztatja annak mozgását.

Hergeirsson szerint a magas páratartalom és beszéd témát ad közöttük, így az oroszok elleni elődöntőben az a csapat lesz előnyben, amely jobban tud alkalmazkodni a körülményekhez.

„Remélem, hogy ez a csapat pénteken Norvégia lesz” – mondta.

Kapcsolódó tartalom: