KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Höjlund lett a legdrágább dán labdarúgó

Mint a legtöbb átigazolási időszakban, ezen a nyáron is sorra dőlnek az átigazolási rekordok. Így történt ebben évben is, amikor a dán játékosokért kifizetett átigazolási díjak listáján egy új név került a lista élére. Itt vannak a legdrágább dán labdarúgók, a listát a hétvégén a Manchester Unitedbe igazoló Rasmus Höjlund vezeti.

1. Rasmus Höjlund

Atalanta – Manchester United 2022/23 75 millió euró

Rasmus Höjlund az Atalanta csapatában. Fotó/Kiemelt kép: transfermarkt.com

A mindössze 20 esztendős Rasmus Höjlund valósággal berobbant a tavalyi évben az Atalanta csapatába. Valamint a dán válogatottban is tavasszal a dánok 7 góljából 6 az ő nevéhez fűződik. A válogatottban és a klubjában nyújtott teljesítményére több nagy csapat felfigyelt, és végül a Manchester United 75 millió eurót sem sajnált kifizetni Rasmus Höjlund játékjogáért. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az Atalanta 17,2 milliót fizetett a Sturm Graznak Rasmusért a tavalyi évben, anyagilag jól jártak az olaszok. Nevelő egyesülete az FC Köbenhavn 1,95 millió euróért adta el a Sturmnak annak idején. De a dán klub nem maradt Höjlund név nélkül. Az U19-es csapatból ebben az évben felkerült a felnőtt csapathoz Oscar és Emil Höjlund, akik Rasmus ikeröccsei. Így lehet hamarosan ezen a listán is több Höjlunddal fogunk találkozni.

2. Joachim Andersen

Sampdoria – Lyon 2019/20 30 millió euró

Joachim Andersen a Lyon csapatában. Fotó: Transfermarkt.com

Az FC Midtjylland játékosaként kezdte karierjét, majd elég fiatalon mindössze 17 évesen Hollandiába, a Twente csapatához szerződött. Itt vált érett játékossá, és figyelt fel rá a Sampdoria, akit 1,75 millió euróért Olaszországba szerződtettek. Itt remek két idényt játszott, és a Lyon 30 millió eurót fizetett a Sampdoriának Joachim Andersenért. Ezzel az összeggel eddig az átigazolási szezonig ő volt az a játékos, akiért a legmagasabb összeget fizették ki. De a francia bajnokságban már nem ment annyira jól a játék, így a második szezonjában már kölcsönben a Fulhamhez került. 2021-ben pedig a Chrystal Palacehoz szerződött.

3. Christian Eriksen

Tottanham – Inter 2020/21 27 millió euró

Christian Eriksen az Inter csapatában. Fotó/Kiemelt kép: transfermarkt.com

Az utóbbi évek talán legjobb dán labdarúgója Christian Eriksen, de mégis csak 3. helyen került fel a listára. Az Odense utánpótlásból igazolt Hollandiába az Ajax csapatához, ahonnan 2013/14-es szezonban, akkori dán átigazolási rekordnak számító 14,15 millió euróért a Tottenham csapatához igazolt. Bár a Transfermarkt szerint a Spurs-időszak alatt az értéke elérte a bűvös 100 millió eurót is, nem hagyta el a csapatot. Végül 2020 januárjában mindössze 27 millióért adták el az Internek, amivel csak a 3. lehet a jelenlegi listán. A 2021-es Európa-bajnokságon történt hirtelen szívleállása után nem játszhatott többet Olaszországban, így klub nélkül maradt. Ekkor honfitársa, Thomas Frank invitálta a Brentford csapatához, ahol Eriksen újra magára talált. Tavalyi évben szabadon igazolható játékosként a Manchester Unitedhez ment, így már valószinűleg a 31 éves játékos nem fog előrébb kerülni ezen a listán.

4. Jannik Vestergaard

Borussia Mönchengladbach – Southampton 2018/19 25 millió euró

Jannik Vestergaard a Southampton csapatában. Fotó: transfermarkt.com

18 évesen a Bröndby utánpótlásából a német Hoffenheim csapatához, onnan a Werder Bremenhez, majd a 2016/17-es szezonban a Borussia Mönchengladbachhoz igazolt. Már ez a lépése is felrepítette őt az akkori 10 legértékesebb igazolás közé, de két évre rá még ezt az összeget is megduplázta. A 2018/19-es átigazolási idényben a Southampton 25 millió eurót fizetett érte, amivel ő lett a legértékesebb dán játékos, és mai napig a legértékesebb védő.

5. Kasper Dolberg

Ajax – Nice 2019/20 20,5 millió euró

Kasper Dolberg Fotó: Eric Gaillard Ritzau Scanpix

A Silkeborg U19-es csapatából 17 évesen igazolt a holland Ajax csapatához. Kiválóan teljesített a holland bajnokságban, így a Nice kivásárolta a szerződéséből, így Franciaországba költözött. Bár ez az összeg már akkor is csak a lista 4. helyére volt elég, de az akkor 21 éves tehetségben sokkal többet láttak a szakemberek. A Nice-nél viszont már közel sem volt olyan sikeres mint az Ajaxnál. Az elmúlt szezonban játszott a Sevillában és a Hoffenheimben is kölcsönben, de jövőre már az Anderlechtet fogja erősíteni. A még mindig csak 25 éves játékos talán a belga bajnokságban újra magára talál, és megmutathatja, hogy tud még feljebb kerülni ezen a listán.

6. Thomas Delaney

Werder Bremen – Borussia Dortmund 2018/19 20 millió euró

Thomas Delaney a Borussia Dortmund csapatában. Fotó: transfermarkt.com

Thomas Delaney az FC Köbenhavn nevelése, és egészen 25 éves koráig a játékosa is volt. Ekkor igazolt külföldre a Werder Bremen csapatához. Első évében olyan remekül teljesített, hogy a Borussia Dortmund 20 millió euróért leigazolta 2018 július 1.-én. Így néhány napra a legdrágább igazolás listáját is vezette ezzel a transzferrel, amíg Jannik Vestergaard szerződését nem jelentették be. 2021-ben a Sevillába igazolt egy jóval szerényebb összeg, 6 millió euró fejében. De Spanyolországban már nem volt olyan remek szezonja mint Németországba, és az elmúlt szezon utolsó félévét a Hoffenheim csapatában töltötte. A hamarosan 32 éves játékos már valószinű nem fog magasabb helyezést elérni ezen a listán.

7. Martin Braithwaite

Leganes – Barcelona 2019/20 18 millió euró

Martin Braithwaite az FC Barcelona játékosaként. Fotó: transfermarkt.com

Az esbjergi születésű játékos 22 évesen szerződőtt a francia Toulouse csapatához 2 millió euróért, majd 4 évre rá 11,3 millióért a Middelsbroughhoz szerződött. Már ezzel az összeggel is felkerült a legdrágább 10 igazolás listájára 2017/18-ban. Az Angliában eltöltött évek nem hozták az elvárt eredményt így kölcsönadták Bordeauxnak, majd a Leganesnek. Utóbbi meg is vásárolta a 2019/20-as szezonban 5 millió euróért, és 18 millió euró kivásárlási záradékot írtak a szerződésébe. A 2020-as év elején a Barcelonánál csatárproblémák adódtak, így a liga engedélyt adott a klubnak, hogy a hosszú ideje sérült játékosok helyére, kivásárolják a szeződéséből Braithwaite-et. Ezzel a 18 millió euróval került fel a lista 6. helyére. Jelenleg az Espanyol játékosa, amely a következő szezonban a második ligában fog játszani. Így Martinnak is egyre kevesebb az esélye, hogy javítson a jelenlegi helyezésén.

8. Jannik Vestergaard

Southampton – Leicester 2021/22 17,6 millió euró

Jannik Vestergaard immár másodszor szerepel a listán, hiszen a Leicester 17,6 millió eurót fizetett érte a Southamptonnak.

9. Joachim Andersen

Lyon – Crystal Palace 2021/22 17,5 millió euró

Joachim Andersen is másodszor szerepel a listán. Mint már a 2. helyezésnél írtuk 2021-ben eligazolt a Crystal Palace-hoz, amely 17,5 millió eurót fizetett a Lyonnak.

10. Rasmus Höjlund

Sturm Graz – Atalanta 2022/23 17,2 millió euró

Rasmus Höjlund is másodszor szerepel a listán. A tavalyi szezonban az Atalanta által fizetett 17,2 millió euró akkor még csak a 9. helyre volt elég. Ebben az évben már az első helyet is sikerült megszereznie, így a legjobb 10 átigazolás listáját keretbe foglalta.

Akik lemaradtak a listáról

Pierre – Emile Höjbjerg
Southampton – Tottenham 2020/21 16,6 millió euró
Bayern München – Southampton 2016/17 15 millió euró

Philip Billing
Huddersfield – Bournemouth 2019/20 16,5 millió euró

Mikkel Damsgaard
Sampdoria – Brentford 2022/23 15 millió euró

Victor Kristiansen
FC Köbenhavn – Leicester 2022/23 14 millió euró

Joakhim Maehle
Genk – Atalanta 2020/21 13,7 millió euró

Rasmus Kristensen
RB Salzburg – Leeds 2022/23 13 millió euró

Simon Kjaer
Fenerbahce – Sevilla 2017/18 12,5 millió euró

Szerző: Gál Sándor/ Daniasport.hu