KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Kick-off: Telekom Veszprém-Aalborg Haandbold

Hivatalosan mindössze tizenegy éve létezik az Aalborg Haandbold férfi kézilabdacsapata, amely 2011-es megalapítása óta hatszor nyert bajnokságot, kétszer Dán Kupát, tavaly pedig bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A projekt dübörög és új fokozatba kapcsolt, hiszen a következő szezonban már a klub színeiben játszik az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Mikkel Hansen, majd 2023 nyarán csatlakozik a hasonló pedigrével bíró világklasszis kapus, Niklas Landin is. De addig még vár a csapatra egy BL-negyeddöntős párharc, amelyben a Telekom Veszprém lesz az ellenfél.

Az Aalborg Haandbold csapata. Fotó: aalborghaandbold.dk

Mikkel Hansen szerződtetésének a híre alaposan felturbózta az aalborgi kézilabdalázat, amelyet Landin megszerzésének híre csak tovább fokozott. Úgy tűnik, az Aalborg kézilabda álmai beteljesülhetnek.

A városban nem volt ismeretlen a kézilabda az 1980-as és 1990-es években, az Aalborg KFUM és a Vadum is belekóstolt az élvonalba – utóbbi négy szezont is eltöltött a legmagasabb osztályban, 1998-99-ben a negyedik helyen zárt.

A vadumi vezetőség azonban felismerte, hogy a potenciál ennyiben kimerült, és nem lesznek képesek fenntartani folyamatosan az élvonalbeli tagságot, így 2000-ben átadták az újonnan alakult Aalborg HSH-nak a licencet. A csapat 2010-ben bajnokságot nyert, de szervezeti és pénzügyi megfontolások azt eredményezték, hogy 2010 novemberében az anyaklub, az AaB úgy döntött, hogy nem kér a kézilabdából.

Bűvészmutatvány 12 éve

Azonban a milliomos Eigild B. Christensen és a korábbi edző, az anyagilag szintén beszálló Jan Larsen egyesítették erőiket, hogy létrehozzák az Aalborg Haandboldot, amely folytatólagos jogutódként folytatta a szereplést.

A duó már a Vadum-korszakban nagy hatással volt a fejlődésre, Christensen élen járt az Aalborg HSH megalapításában is. Az új klub pedig szárnyalni kezdett, jelenleg hat bajnoki címnél (2010, 2013, 2017, 2019, 2020, 2021), két Dán Kupa- (2018, 2021) és négy Szuperkupa-sikernél (2012, 2019, 2020, 2021) jár, tavaly döntős volt a bajnokok Ligájában éls a harmadik helyen végzett a klubvilágbajnokságon (IHF Super Globe).

2018-ban Mark Nielsen is csatlakozott a tulajdonosi körhöz, még stabilabbá téve az anyagi helyzetet.

„Azon vagyunk, nehogy valamit elrontsunk. Tíz éven át építettünk valamit, ennek nem szabadna egyik napról a másikra szétesnie” – nyilatkozta Jan Larsen igazgató, aki igazi bűvészmutatványt hajtott végre 12 éve, hiszen a már említett 2010. novemberi „széteséskor” mindössze két játékosnak volt szerződése: Henrik Mölgaardnak és a norvég, Kristian Kjellingnek.

Larsennek hat hete volt arra, hogy megmentse a klubot, és sikerrel járt.

„Úgy álltam ott, mint Mózes a Vörös-tengernél. De felhívtam Eigildet, és azt mondtam neki, van egy tervem. Az ő érdeme minden, mert fantasztikusan állt hozzá” – emlékezett vissza Larsen, aki némi pénzzel maga is hozzájárult a projekthez. Hat hónappal az első dán bajnoki arany megnyerését követően mire a naptár 2010. december 31-ét mutatott, megalakult egy új vállalat, az Aalborg Haandbold.

Amikor egy félig ügyes norvég is ott játszott

Az első aranyérmes csapatot Peter Bredsdorff Larsen irányította, abban a keretben olyan nagy nevek szerepeltek, mint Henrik Möllgaard, Henrik Toft Hansen, Kristian Kjelling, Jannick Green vagy a később Szegeden is megfordult Jonas Larholm.

A következő bajnoki cím 2013-ban sikerült, akkor már Nikolaj Jacobsen irányításával. A keretben Kjelling mellett még két norvég húzóember akadt Haavard Tvedten és az év játékosának választott Ole Erevik kapus személyében. De már kerettag volt a későbbi olimpiai és világbajnok irányító, Mads Mensah Larsen és az a Simon Hald, aki 2023-ban immáron kétszeres világbajnokként tér vissza Flensburgból.

2017-ben Aron Kristjansson irányításával jött az aranyérem, Jan Larsen arra a sikerre talán a legbüszkébb.

„Azt hiszem, ez volt minden idők legfiatalabb csapata, ráadásul nagyon sok saját nevelésű játékossal. Nagyszerű volt velük elérni ezt a sikert, hiszen a srácok a környék kis klubjaiból (Növling, Visse, Hjallerup) jöttek. És volt egy félig ügyes norvég is” – tette hozzá nevetve.

Utóbbi játékost Sander Sagosennek hívták.

A Stavangerből érkező tinédzser számára új korszakot jelentett az Aalborg. Annyira komolyan vette a sportot, hogy a Gigantium csarnok közelében akart lakni és nem a pezsgő városközpontban. A legjobb akart lenni, aki szinte a konditeremben élt. Larsen szerint az akkor 21 éves irányító 15 kiló (!) izmot szedett fel az Aalborgban eltöltött három év alatt. Több sérülés ellenére is feszegette saját fizikumának határait, végül már vb-ezüstérmesként hagyta el az Aalborgot és szerződött a PSG-hez.

2019 óta Stefan Madsen az edzőisten, aki triplázni tudott az elmúlt években a csapattal.

De akadtak azért melléfogások is, hiszen 2011 őszén a Viborg női csapatával addigra már kétszeres BL-győztes Jakob Vestergaardot, 2016 márciusában pedig a jelenlegi női kapitány Jesper Jensent is menesztették.

Stefan Madsen a sikeredző, aki ismert nevek után vette át a csapatot.
Stefan Madsen a sikeredző, aki jól ismert nevek után vette át a csapatot.
Pénzügyi zsenivel a csúcsra

Amikor az önkormányzat tavaly úgy döntött, hogy a Gigantium befogadóképességét 5000-ről 6000-re emelik, Aalborg városa 15 millió koronával szállt be, a többi 7,5 milliót Christensen adta kölcsön – ezt az összeget a klubnak majd vissza kell fizetnie mecénásának.

„Nehéz megmondani, mi történt volna, ha 2010-ben nem csatlakozom a projekthez. De vitathatatlan, hogy a kézilabda az aalborgi régióban hatalmas lemaradásban volt. Így talán ma nem is lenne itt ilyen szintű kézilabda” – nyilatkozta Christensen még 2019-ben.

„Amikor fiatalabb voltam, fociztam. De a szülővárosomban volt egy tehetséges kézilabdacsapat. Egyszer a klub meghívott egy szponzori találkozóra, és hirtelen bekerültem az igazgatótanácsba” – mesélte a sikeres vállalkozó, akinek a több mint 20 cége mellett légitársasága és spanyolországi versenypályája (a granadai Circuito Guadix) is van, és aki a vagyonát egy nyomdaipari vállalkozás (Color Pix) eladásával alapozta meg 2006-ban.

Hogy az igazgató Jan Larsen és Eigild Christensen értenek a pénzhez nem is lehet vitás: az Aalborg Handbold az utolsó 10 évben mindig pozitív mérleggel zárta az évet!

“Ha az emberek azt hiszik, hogy Eigil Christensen csak a lyukat foltozza, akkor sokan tévednek! Ez Jan Larsen érdeme. Ő egy istenadta üzletember és egy helyi méretekkel rendelkező idióta” –  mondta Jan B. Nielsen elnökségi tag.

Az Aalborg Haandbold három játékosa, akik EB-bronz és aranyéremmel a nyakukban tértek haza Budapestről. A dán Henrik Mollgaard, és a két svéd Lukas Sander és Felix Claar . Fotó: Mogens Jørgensen /TV2 Nord
Az Aalborg Haandbold három játékosa, akik EB-bronz és aranyéremmel a nyakukban tértek haza Budapestről. A dán Henrik Mollgaard, és a két svéd Lukas Sandell és Felix Claar . Fotó: Mogens Jørgensen /TV2 Nord
Ilyen a két csapat eddigi szezonja

Ami az idei szezont illeti, az Aalborg Haandbold csapata húsz győztes mérkőzés után kapott ki a bajnokságban a Skjern csapatától tíz nappal ezelőtt. Akkor hiányzott az Aalborból Kristian Björnsen, Aron Pálmarsson, Lukas Sandell, Andreas Holst, Sebastian Henneberg és Martin Larsen is. Utóbbi játékos (az igazgató fia) biztosan kihagyja a Telekom Veszprém elleni párharcot, térdszalag-szakadás miatt. A hétvégi bajnoki mérkőzésen Lukas Sandell jó játékkal tért vissza és még pihentetni is tudták a Fredericia ellen. Palmarsson játéka kérdéses, de nem lennénk meglepve ha ő és többen is felépülnének a párharcra.

Ezért juthat tovább az Aalborg Haandbold a párharcból:

Remek védekezés Henrik Mollgaard rutinjával, gyors és kifejezetten az ellenfél egyes játékosaira, annak hibáira koncentrált támadás-nyomásgyakorlás. A skandinávokra jellemző széles technikai repertoár, bátran használt szélek okozhatnak gondot a magyar csapatnak, illetve várhatóan lendületből, gyorsan fogják egy az egy-egy ellen támadni a Veszprém belső hármas védőit Sanderék.

A Telekom Veszprém idén stabilan áll a lábán, bár azért Momir Ilic olyakor kapott-hideget meleget. De a csapat története során 28. alkalommal lett Magyar Kupa-győztes – igaz, a fináléban nem volt nehéz dolga, 23 góllal verte a Fejér-B.Á.L. Veszprém csapatát (42-19). De az elődöntőben a Pick Szeged elleni 30-27-es siker azért férfimunka volt.

A bajnokságban veretlenül (21 győzelemmel és két döntetlennel) áll, és csupán azért második, mert két mérkőzéssel kevesebbet játszott az éllovas szegediekhez képest.

A Bajnokok Ligájában ugyan ötször is kikapott, és a Kielce, a Barca és a PSG mögött csak csoport negyedik lett, de még áll, és hát az Aalborg ellen kiderül, mennyit is ér a hazai színtéren történő remeklés.

Ezért juthat tovább a Telekom Veszprém csapata

A kapusok közti különbség a Veszprém javára billentheti a párharcot, de az az egység, ami most tapasztalható a csapatnál, az jó alapokat adhat, illetve az utóbbi rangadókon mutatott teljesítmény is bizakodásra adhat okot.

Rasmus Lauge nyilatkozott az dán csapat honlapján, ahol elmondta felépült tejesen a sérüléséből és jó formában érzi magát. “Ebben a szezonban jó és harmonikus a csapatunk, és a pályán kívül is jól kijövünk egymással. Sok különböző kultúrából származunk, amelyeket egyesíteni kellett, és azt hiszem, ez sikerült. Még mindig az vagyok, akit megismertek: minden nap keményen és elhivatottan dolgozom. A csapatkapitányi munka sok gyakorlati feladattal jár, de szerintem izgalmas és sokat tanulok belőle.

Telekom Veszprém – Aalborg Haandbold első mérkőzést május 12-én, csütörtökön 18.45-től rendezik meg.

A visszavágót május 18-án játsszák Aalborgban, teltház 6000 ezer néző előtt 18.45-as kezdéssel.

Mindkét mérkőzést a Sport 1 Tv élőben közvetíti.

Kapcsolódó Tartalom: