EGYÉBLABDARÚGÁS

Top 10 – legnagyobb tehetség a dán 3F Superligából

A dán bajnokság és az északi ország utánpótlás-nevelése folyamatosan termeli ki a jobbnál-jobb játékosokat az Európai Top Ligáknak, úgy gondoltuk érdemes lenne őket bemutatni. A 3F Superliga 10 legnagyobb tehetsége található ebben a cikkünkben.

27,6 millió euró (!) az összértéke annak a tíz, a honlapunk és a scoutedhungary által kiválasztott fiatal tehetségnek, akik a dán 3F Superligában remekelnek hétvégénkként.

Mikkel Damsgaard (19 éves, Nordsjealland)
Superliga 10 legnagyobb tehetsége: Mikkel Damsgaard értéke 7millió euró. Fotó fcn.dk
Superliga 10 legnagyobb tehetsége: Mikkel Damsgaard értéke 7millió euró. Fotó fcn.dk

A Superligaen egyik legnagyobb tehetsége, azonban nem sokáig láthatjuk még Dániában, ugyanis nyáron a Serie A-ba, a Sampdoriába teszi át a székhelyét 7 millió eurós összegért. 2017 őszén mutatkozott be az élvonalban, lassan harmadik éve alapember csapatában. Tavaly gólpasszokkal emelkedett ki a mezőnyből, 23 bajnokin 5-öt is kiosztott, idén viszont a gólszerzésben is jeleskedik. Jelenleg 9 találatnál jár 4 assziszt mellett, a Sönderjyske ellen duplázni tudott.

Mohammed Daramy (Koppenhága)
Superliga 10 legnagyobb tehetsége: Mohammed Daramy értéke 6,0 millió euró
Superliga 10 legnagyobb tehetsége: Mohammed Daramy értéke 6,0 millió euró

A fiatal szélső a tavalyi szezonban történelmet írt, amikor bemutatkozó mérkőzésén betalált a nagy csapatban, ugyanis ő lett a København csapatának minden idők legfiatalabb gólszerzője. Bár volt egy időszak az ősszel, amikor a tartalékcsapatban játszott, most már leginkább a nagy csapatban szerepel, az idei szezonban 17 mérkőzésen -643 percet kapva- lépett pályára a dán élvonalban, ezeken pedig 3 gólpasszt osztott ki. Az Európa-liga csoportkörében még nem kapott annyi lehetőséget, de legutóbbi Basaksehir elleni nyolcad döntő mérkőzésen már kezdő volt. Daramy egy hatalmas ígéret, a német Leipzig már tavaly vitte volna. A 3F Superliga 10 legnagyobb tehetsége kétség kívül, de taktikailag sokat kell még fejlődnie.

Evander (21 éves, Midtjylland)
Superliga 10 legnagyobb tehetsége :Evander értéke 4,5 millió euró. fotó: ronaldo.com
Superliga 10 legnagyobb tehetsége :Evander értéke 4,5 millió euró. fotó: ronaldo.com

Evander a bajnokság egyik legjobb játékosa, a középső középpályás szenzációs szezont fut idén, gólokban és gólpasszokban is kiemelkedik. Vasco de Gama nevelés, játszott Libertadores-kupán és brazil élvonalban is, majd Dániába került. Első körben csak kölcsönbe érkezett 2018 nyarán, majd meggyőző teljesítményt nyújtva 2,5 millió euróért szerződtették egy évvel később. Már a 2018/19-es szezonban is 6 góllal zárt, de idén erre rápakolt még egy lapáttal. 22 forduló után  7-szer talált az ellenfelek hálójába, mindemellett 8 asszisztot is kiosztott. Egyik legjobb meccsét a København ellen játszotta (4-1), csapata négy találatán háromban is részt vett (1 gól, 2 gólpassz).

Mohammed Kudus (19 éves, Nordsjealland)
Superliga 10 legnagyobb tehetsége: Mohammed Kudus értéke 2,7 millió euró. Fotó: fcn.dk
Superliga 10 legnagyobb tehetsége: Mohammed Kudus értéke 2,7 millió euró. Fotó: fcn.dk

A Right To Dream Akadémiával szorosan együttműködve számos ghánai tehetség érkezett a Nordsjeallandhoz az utóbbi időben, közülük is kiemelkedik Kudus, aki 2018-ban erkezett Európába. Második szezonjág futja, tavaly még idő kellett neki az alkalmazkodáshoz, hiszen csupán egyszer volt eredményes a bajnoskágban, azonban idén valósággal berobbant. A ghánai támadó már a felnőtt válogatottban is szerepet kapott novemberben, első meccsén pedig rögtön eredményes is volt Dél-Afrika ellen. A dán bajnokságban már 9 találatnál jár, dinamikus, gyors, jól lát a pályán. Csatárként és támadó középpályásként is bevethető. (2,7m ) A Superliga 10 legnagyobb tehetsége közül is ö az, aki akár egy top csapatnál is hamarosan feltűnhet.

Jonas Wind ( FC Koppenhága)
Jonas Wind értéke 2,5 millió euró

Fantasztikusan kezdte a szezont, első 6 mérkőzésén 5 góllal és 2 gólpasszal indította a Superligaent, aztán súlyosan megsérült, így már augusztus vége óta nem láthattuk a pályán. Ettől függetlenül még mindig a dán élvonal egyik legnagyobb ígérete, persze kérdéses, hogy milyen formában tud majd visszatérni egy ilyen hosszú sérülést követően. Wind nagy előnye, hogy fantasztikus fizikuma mellé remek gyorsaság is párosul, és a technikájával is kitud emelkedni a pályán.

Isaac Atanga (Nordsjaelland)
Isaac Atanga értéke 1,7 millió euró

A ghánai szélső is a Right to Dream akadémiától került át Európába, ahol első fantasztikus éve után idén a nagycsapatban remekel. Ebben a szezonban 24 mérkőzésen lépett pályára, ezalatt pedig 7 gólt szerzett és 4 gólpasszt osztott ki a dán élvonalban. Atanga leginkább a gyorsaságával tud kitűnni a pályán, cseleivel is különbséget tud tenni, de védekezésben jelentősen javulnia kell.

Nikolas Dyhr (Midtjylland)
Nikolas Dyhr értéke 1,5 millió euró

A fiatal balhátvéd nem sokkal azok után került fel a felnőttek közé, hogy a Midtjylland korosztályos csapatával az Ifjúsági BL-ben menetelt, ahol a Manchester Unitedet is kiütötték. 18 éves kora létére a felnőtt csapatban is letette már a névjegyét, -bár az utóbbi időben kicsit kiszorult a csapatból- 14 mérkőzésen kapott lehetőséget a dán élvonalban, ebből pedig mindössze 3 alkalommal nem tudta győztesként elhagyni a pályát. Januárban az U21-es válogatottban is debütált, abszolút nagy jövő állhat előtte.

Mikkel Kaufmann (19 éves, FC Koppenhága)
Mikkel Kaufmann értéke 1 millió euró. Fotó fck.dk
Frederik Winther (19 éves, Lyngby)

Aalborg nevelés, idén robbant be a köztudatba, egy félszezon alatt 7 találatot szerzett, ami után télen szerződtette is a Copenhagen 3 millió euróért, ami nagyon nagy szó az Aalborg életében, hiszen a klub történetének második legdrágábban értékesített játékosa lett Christian Bassogog (2016, 6 millió euróért Kínába) után. Új csapatában eddig 3 bajnokin kapott szerepet, a Silkeborg ellen egy gólt előkészített. Dán U19-es válogatott, hamarosan akár a nagyok között is számításba vehetik.

Frederik Winther értéke 600.ezer euró. fotó: https://lyngby-boldklub.dk/

A védelem közepébe bekerülni mindig nehezebb egy fiatal játékosnak, de Winther viszonylag hamar megszilárdította helyét a Lyngbyben. Már 18 és fél évesen bemutatkozhatott a tavalyi szezonban, majd idén már alapember lett. Csupán 3 meccset hagyott ki, 21 alkalommal kezdett, a vezetésével pedig a középmezőnyben tanyázik az újonc. A csapat saját nevelése, stabil utánpótlás-válogatott, jelenleg az U19-ben játszik.

Kamal-Deen Sulemana (Nordsjaelland)
Kamal-Deen Sulemana értéke 100 ezer euró. fotó: https://footballmadeinghana.com/

Ezen a télen hozta át a Nordsjaelland az öreg kontinensre, és itt is hamar megmutatta, hogy milyen potenciál van benne. Négy mérkőzésen lépett eddig pályára a dán élvonalban, a hétvégén pedig megszerezte az első gólját. Edzője szerint Neymar féle potenciál van benne, de még nagyon fiatal és rengeteget kell fejlődnie. Leginkább a cseleivel és a gyorsaságával tűnik ki a pályán, hamarosan sztár lehet belőle Dániában.

A dán 3F Superliga mindig tart valami érdekességet számunkra.