KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Török hackerek csaptak le a dán kézikapitányra

Nikolaj Jacobsen megzsarolva

Nikolaj Jacobsen Fotó Henning Bagger.
Nikolaj Jacobsen. Fotó Henning Bagger.
Nikolaj Jacobsennek új fiókokat kellett csinálni a közösségi oldalakon.

Egész komoly kellemetlenség érte Nikolaj Jacobsent, a világbajnoki cím védő dán férfi kézilabda- válogatott szövetségi kapitányát, akit török hackerek próbáltak megzsarolni. Ugyan pénzt nem húztak ki belőle, de a közösségi oldalainak minden adatát – így fontos fényképeket is – teljesen töröltek.

Elvették a Facebookomat és az Instagramomat, de azt mondták, 5000 dollárért vagy néhány bitcoinért visszakapom őket. Engem azonban nem érdekeltek a követelések, mondtam, tartsák meg maguknak és új profilokat készítettem” – mesélte a 48 éves szakember a Bt.dk portálnak.

Nikolaj Jacobsen elmagyarázza, hogy a kínos helyzet azt követően következett be, hogy válaszolt egy ártatlan emailre, amely az Instagram Support Teamtől érkezett.

Ott arra kérték, hogy adjon meg egy kódot a WhatsApp-on keresztül, hogy megerősítse, valóban ő az Instagram-fiókjának jogos tulajdonosa.

„Azt írták, ha nem teszem meg, akkor 24 órán belül törlik a fiókot. Elég valóságosnak tűnt, így megtettem. Akkor jöttek az első fizetési felszólítások, de jeleztem, ezt elfelejthetik. Erre azt válaszolták, akkor 24 órán belül törlik a fiókot. Így is lett, minden fotóm eltűnt az Instagramról. Sok szakértőt megkérdeztem, de nem volt mit tenni. Ez az ügy már akkor halott volt, amikor először válaszoltam a mailjükre.”

Jacobsen így elveszítette az oldalait és azok összes tartalmát, amelyet az idők során posztolt.

„Természetesen kissé bosszantó, ha elveszítek 37 ezer követőt az Instagramon. Ami nagy kár, hogy a képek is eltűntek – főleg a Facebookon, ahol olyan fotók is voltak, amelyeken a gyerekek kicsik voltak.” – mondta.

Ami nagyon meglepte, az egész folyamat történése.

A legrosszabb, hogy bejelentettem az esetet az Instagramnak, de semmi sem történt” – panaszolta Nikolaj Jacobsen.

Nem olyan régen már beszámoltunk egy hasonló esetről, akkor a hollandok világbajnok kézilabdázójának Estavana Polmannak törték fel ismeretlenek a Twitter fiókját.

Kiemelt kép: Henning Bagger / BT.dk