KÉZILABDAKIEMELT HÍR

A Ferencváros nagyon jó csapat – interjú Sonja Freyjal.

Bécsben született az osztrák válogatott és a Team Esbjerg irányítója Sonja Frey, vele beszélgettünk a Ferencváros elleni mérkőzés előtt.

Sonja Frey, aki egy riportban elárulta, hogy nincs tévéje otthon. Nem tudja miért, de valójában a szüleinek sem volt, így nőtt fel, ezért aztán ez számára nem egy fontos dolog. Fotó André Thorup
Sonja Frey, aki egy riportban elárulta, hogy nincs tévéje otthon. Nem tudja miért, de valójában a szüleinek sem volt, így nőtt fel, ezért aztán ez számára nem egy fontos dolog. Fotó André Thorup

Hétvégén újra magyar-dán kézilabda csemegét láthatnak a sportág szerelmesei, két mérkőzés is igen érdekesnek ígérkezik. A FTC női csapata Esbjergben vendégszerepel vasárnap délután, egy nappal korábban pedig az Odense látogat a Győr Arénába.

A sokak számára közönség kedvencé vált, Nycke Groottal harangoztuk be a Győr mérkőzését.

A másik párharchoz a Ferencváros vendégjátékhoz a beharangozónkhoz a dán csapat legjobbját a Bambusen Liga egyik legnagyobb profilját kértük fel, aki nem csak játékával, de személyiségével is belopta magát a dán szurkolók köré. Nem véletlen, hogy közönség kedvenc lett, nem csak játékával üde színfolt a pályákon, hanem azon kívül is rendkívül érdekes személyiség.

Interjú Sonja Freyjal

Szeretnénk először is bemutatni a magyar szurkolóknak. Mit tudhatunk meg rólad, hogyan kötöttél ki a kézilabda mellett ?

Édesapám kézilabdázott egy keveset, én pedig atletizáltam. De ez utóbbit túl unalmasnak találtam, és emiatt inkább kézilabdára váltottam.

Rómába nagyon sok úton el tudsz jutni, szerintem ebben nincs jó vagy rossz, a lényeg az, hogy a játékosok képességeiből csapatot formálj.

Sonja Frey

Nagyon gyorsan beilleszkedtél az esbjergi csapatba, már a Bambusen Liga igazi profijai közé tartozol. Most, hogy Estavana Polman megsérül, Line Jørgensen pedig babát vár, kisebb lett a keretetek, és emiatt megnőtt a nyomás, ami rád és a csapatra nehezedik, több felelősséget kell vállalnod. Mindezek ellenére jönnek a jó eredmények, nyertetek többek között a hét közben Ikastban is.

Mit vársz a Fradi elleni meccstől?

Mindig nagyon nehéz, amikor húzóemberek esnek ki. Eleinte voltak is nehézségeink, egyetlen felkészülési meccset sem nyertünk meg. Ahogy azonban telt az idő, egyre jobban magunkra találtunk, mindenki teszi a dolgát, csapatként jól működünk.

Az FTC nagyon jó csapat, szemre is tetszetős, ahogy és amilyen kézilabdát játszanak. Ezen túlmenően az utánpótlás-képzésük is jó, mindig előhúznak egy-egy erős játékost, ami kiemeli a klubot a többi közül. A jelenlegi vírushelyzetben nem tudjuk, kikkel érkezik az FTC, de teljesen mindegy, ha nyerni akarunk, akkor csúcsteljesítményt kell nyújtanunk, különben nem lesz esélyünk.

Sonja Frey  Team Esbjerg. Fotó: Marc Mølskov Andersen.
Sonja Frey Team Esbjerg. Fotó  Marc Mølskov Andersen.
Több bajnokság is játszott már

Játszottál már Németországban, Franciaországban és most Dániában. Melyik ligát tartok a legkiegyensúlyozottabbnak, és melyikben a legérdekesebb játszani neked?

Minden bajnokság más. Franciaországban sok, egyénileg nagyon erős játékos van, akik képesek egy jó napjukon meccseket is eldönteni, de egy kicsit hiányzik a csapatmunka. A német kézilabdára teljesen igaz a klisé a német rendszeretetről: tapasztalatom szerint mindent alárendelnek a csapatnak és a küzdőszellemnek. A skandináv játékosoknak hatalmas az önfegyelme, a sportért élnek, és a játékuk is rendkívül strukturált.

Rómába nagyon sok úton el tudsz jutni, szerintem ebben nincs jó vagy rossz, a lényeg az, hogy a játékosok képességeiből csapatot formálj. Én amúgy a francia bajnokságot tartom a leginkább érdekesnek, azon egyszerű okból, hogy sosem tudod, mire számíts. Jelenleg a legkiegyenlítettebb szerintem a dán bajnokság.

Mosonmagyaróvár talán nem lenne rossz

El tudod képzelni, hogy másik bajnokságba igazolj? Itt most kimondottan Magyarországra gondolunk, ahol az utóbbi időben rengeteg német, dán, francia és norvég játékos játszik, sőt még egy osztrák válogatott játékos is (Kovács Patrícia).

Ha apukámon múlna, Oroszorgászban játszanék. 🙂 De az ilyen kérdésekben realista vagyok. Szeretnék nemzetközi meccseket játszani, és szeretnék én lenni a húzóember is a csapatomban. Ha Magyarországról kérdeztek, nem tudom, melyik csapatban lehetnék az. A sportban azonban minden nagyon gyorsan változik, egy szezonban sok minden megtörténhet. Mosonmagyaróvár talán nem lenne rossz, Poti is ott játszik, és Bécstől sincs messze… 🙂

Mit gondolsz, hova jut el idén az Esbjerg a nemzetközi kupában? Ki nyeri szerinted a BL-t?

Nagyon nehéz kérdés ez, nem túlzottan érdekelnek a sportbeli jóslatok. Természetesen abban bízom, hogy a lehető legtovább eljutunk. A legjobb, ha meccsről meccsre gondolkodunk. Mindig az esélyteleneknek szurkolok, vagyis bízom abban, hogy meglepetés lesz a végén.

Nem lehet kikerülni a kérdést: hogy érintett téged a járvány?

A koronavírus miatt sok minden megváltozott. Megvan a véleményem a helyzetről, de sajnos nem egyszerű ebben a kérdésben megnyilvánulni. A médiákban a hírek nagyon egyoldalúak. Szerintem nagyon fontos, hogy az emberek ragaszkodjanak ahhoz, hogy beleszólhassanak a dolgokba, odafigyeljünk és ne féljünk. Természetesen betartom az előírásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a sport működhessen. És nagyon sajnálom azokat, akik a járványban elveszítették valakijüket.

Az A csoport állása:
1. Vipers Kristiansand330090 : 80106
2. Metz Handball320195 : 85104
3. CSM Bucuresti320186 : 8514
4. Rostov-Don211049 : 4813
5. Team Esbjerg210162 : 5662
6. RK Krim Mercator301276 : 83-71
7. FTC-Rail Cargo Hungaria100125 : 26-10
8. SG BBM Bietigheim300382 : 102-200

Forrás, szöveg: daniasport.hu – Kósa Lajos

Kiemelt kép : jv.dk