KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

38 év után érne fel ismét a csúcsra a svéd válogatott

Július 6-31-e között Anglia nyolc városának tíz helyszínén rendezik a 13. női labdarúgó Európa-bajnokságot. A 16 csapatos tornán az észak-európai válogatottak mindegyike képviselteti magát, közülük ezúttal a svéd női labdarúgó-válogatott mutatkozik be.

A svéd női labdarúgó-válogatott kerete. Fotó: svenskfotboll.se
A svéd női labdarúgó-válogatott kerete. Fotó: svenskfotboll.se

A svédek bemutatásához a skandináv országban edzősködő Millinkhoffer György segítségét kértük.

A 2022-es Eb-re készülő keretből már többen mondhatják magukat Európa-bajnoknak ugyanis Svédország az utóbbi 10 évben kétszer is megnyerte az U19-es nöi Eb-t (2012: Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Lina Hurtig, Fridolina Rolfö, Elin Rubensson, 2015: Nathalie Björn, Filippa Angeldal, Stina Blackstenius).

Nagy nevek sztárcsapatokban

A svédek (akik 1984-es aranyérmük után 38 évvel érnének fel ismét a csúcsra) az egyik esélyesként érkeznek a tornára, az utolsó felkészülési mérkőzésen 3-1-re nyertek Brazília ellen, hazai pályán, 35 ezer néző előtt. Az elmúlt 20 évben nemzetközi szinten a legjobbak közé tartoztak, kiemelkedő a hazai bajnokságuk és rengeteg játékosuk játszik az európai topklubokban. A torna előtt vált hivatalossá, hogy Kosovare Asllani az AC Milanhoz igazolt a Real Madridtól.

Július 6-31-e között Anglia nyolc városának tíz helyszínén rendezik a 13. női labdarúgó Európa-bajnokságot. A 16 csapatos tornán az észak-európai válogatottak mindegyike képviselteti magát, közülük ezúttal Svédországot mutatjuk be Millinkhoffer György segítségével.

Évek óta stabil a csapat gerince, Lindahl, Seger, Asslani, Rolfö, Jakobsen, Sembrandt meghatározó játékosoknak számítanak. Ráadásul az évek során jól megoldották a generációváltást és jól építkeztek az utánpótlás-válogatottakból, ahonnan Björn, Hurtig, Angeldahl, Bennison és Blackstenius remekül épült be a felnőtt csapatba.

A svéd játékosok klubjai, ahol megismerkedtek a labdarúgással.
A svéd játékosok klubjai, ahol megismerkedtek a labdarúgással.
Játékukra a sokpasszos, kombinatív támadásépítés a jellemző gyors szélsőkkel, és fizikálisan erős befejező csatárral.

Nagy hangsúlyt fektetnek a közvetett játékhelyzetekre, ahol magas, fizikális játékosaik érvényesülni tudnak. Védekezésükre jellemző az agresszív, zónavédekezés csapdázással: a pálya középső területén Angeldahl és Seger rengeteg labdát szerez, ebből tudnak építkezni.

Érdemes szót ejteni a 20 éves Hanna Bennisonról (Everton) akit Európa egyik legtehetségesebb játékosának tartanak. Kreativitása, technikai tudása kiemelkedő és fiatal kora ellenére már tapasztalt játékosnak mondhatja magát a felnőtt mezőnyben.

„Az elmúlt időben nagyon komoly versenyhelyzet alakult ki a válogatottnál. Bizakodó vagyok a csapattal hosszú ideje elvégzett munka miatt, ez jó lehetőségeket adott nekünk, hogy kiválasszuk azt a keretet, amelyről tudjuk, hogy a legalkalmasabb erre az Európa-bajnokságra” – mondta Peter Gerhardsson szövetségi kapitány.

A svéd női labdarúgó-válogatott javadalmazása is rendezett lett még a torna előtt. A svéd szövetség még a családtagok utazását is segíti anyagilag és a játékosok prémiuma rekord összegnek felel meg, amire eddig nem volt példa.

A Svédországban futballozó, magyar válogatott Csiki Annának csapata (BK Häcken) három játékost ad a válogatottnak az angliai kontinensviadalra – a magyar játékossal a közelmúltban készítettünk hosszabb interjút!

Svéd női labdarúgó-válogatott

Szövetségi kapitány: Peter Gerhardsson (2017 óta)
Csapatkapitány: Caroline Seger
Legtöbb válogatottság: Caroline Seger (230)
Legtöbb válogatott gól: Lotta Schelin (88)
Eb-résztvevő: 10 alkalommal
Legjobb eredmény: aranyérem (1984)
Játékrendszer: 1-4-2-3-1

A svédek kerete

Kapusok: Jennifer Falk (Häcken), Hedvig Lindahl (Atlético Madrid), Zecira Musovic (Chelsea).
Védők: Jonna Andersson (Hammarby), Nathalie Bjorn (Everton), Magdalena Eriksson (Chelsea), Hanna Glas (Bayern München), Amanda Ilestedt (PSG), Emma Kullberg (Brighton), Amanda Nilden (Juventus), Linda Sembrant (Juventus).
Középpályások: Filippa Angeldahl (Manchester City), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (Everton), Elin Rubensson (Häcken), Johanna Rytting Kaneryd (Häcken), Olivia Schough (Rosengard), Caroline Seger (Rosengard)
Csatárok: Stina Blackstenius (Arsenal), Rebecka Blomqvist (Wolfsburg), Lina Hurtig (Juventus), Sofia Jakobsson (San Diego Wave), Fridolina Rolfo (Barcelona)

A svédek csoportmérkőzései:
Július 9., szombat
20.00: Hollandia – Svédország

Július 13., szerda
17.00: Svédország – Svájc

Július 17., vasárnap
17.00: Svédország – Portugália

A torna csoportbeosztása:
A csoport:
Anglia, Ausztria, Norvégia, Észak-Írország
B csoport: Németország, Dánia, Spanyolország, Finnország
C csoport: Hollandia, Svédország, Svájc, Portugália
D csoport: Franciaország, Olaszország, Belgium, Izland

Kapcsolódó tartalom: